Jak vychytat grilování do detailu, kdy solit a kterou bylinku použít

16. červen 2016

Maso nikdy před grilováním nesolíme. Jen potřeme olejem a opepříme. Ať už se jedná o hovězí, vepřové nebo kuřecí maso. Výjimkou jsou ryby. Ty je naopak třeba vydatně osolit.

Maso nemusíme předem nakládat do různých marinád. Chutný pokrm vykouzlíme až na talíři. Poradila nám kuchařka Alena Černá, která vaří už mnoho let ve své Pohodové kuchyni. A doporučila i konkrétní zálivku na grilované maso.

Zálivka, kterou použijeme na maso hned po grilování

Základem je olivový olej a citrón v poměru velká polévková lžíce oleje a malá lžička šťávy z citrónu. Touto zálivkou potřeme čerstvě ogrilované maso a osolíme hrubozrnnou solí. „Jednak to vypadá skvěle pro oči a hlavně dodá jídlu výbornou chuť a svěžest. Důležité je nechat maso po grilování odpočinout. Nesmíte ho hned rozkrojit, protože by z něj vytekla horká šťáva a maso by tím pádem ztratilo na šťavnatosti.“ Upozornila Alena Černá.

Můžeme vyzkoušet i další chuťové varianty

Klidně se obejděte bez složitých marinád. Maso bohatě stačí před grilováním jen potřít olejem, trochu opepřit a pak grilovat. Potom ho nechat chvíli na talíři odpočinout a potřít olejovocitrónovou zálivkou, do které můžete přidat i další suroviny. Například prolisovaný česnek nebo bylinky.

Grilovaný pstruh

U ryb naopak maso solíme ještě před grilováním nebo pečením, a to důkladně. Rybu vyprat, osušit, pokapat citrónem, zlehka potřít olejem nebo máslem, ještě před tepelnou úpravou do jeho útrob vložit citrónový tymián a řádně prosolit. Nebát se u ryb solit. „V tom dělají lidé největší chybu. Že ryby málo solí. Už můj tatínek říkal: Špek a rybu nepřesolíte.“ Upozorňuje na důležitý detail Alena Černá. Grilujeme jen krátce. Kolem třech minut po každé straně, ale záleží na velikosti.

Pražma neboli doráda je mořská ryba, která je také velmi chutná. Má hrubší kůži, ale je to vynikající ryba na gril.

maso

Skvělá omáčka ke grilovanému masu

Základem je jogurt, nejlépe řecký, hustý. Jeden takový kelímek vyšleháme se dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje. Vyšleháme dohladka a osolíme. Rozdělíme do několika misek a do každé přidáme jinou ingredienci. Je to na chuti každého kuchaře. Vznikne nám tak několik druhů dipů.

  • Můžeme přidat například pokrájená rajčata, trochu protlaku a pepř.

  • Posekané bylinky, různé druhy

  • Kari koření nebo trochu česneku a pažitky, vždy dochutíme kapkou citrónu. Ke kari se hodí špetka bílého pepře a soli nebo místo kari můžete použít směs indického koření s kurkumou.

„V takovém dipu by rozhodně neměl chybět alespoň kousek máty. Stačí jeden, dva lístky máty rozkrájet a přidat k ostatním bylinkám. Já jsem na mátě téměř závislá.“ Zavtipkovala kuchařka Alena Černá.

Zeleninové saláty ke grilovanému masu

Výborné jsou jednoduché listové saláty, například ledový nebo polníček. Směs těchto listových dobrot dochutíme těsně před podáváním trochou oleje, citrónu, můžeme přidat na špičku lžíce dijonské hořičice, sůl a pepř. Salát lehce prohodit, promíchat. Tato zálivka s dijon hořčicí je velmi dobrá a pikantní. Ale pozor na množství hořčice, ať se neztratí chuť masa.

Grilovaná zelenina nejen pro vegetariány

Vezmete zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici. Může to být mrkev, květák, cibule, česnek, u česneku stačí překrojit paličku napříč, ředkvičky, kedlubny, rajčata, papriky…vše nakrájíme na podobně velké kousky. Pak už stačí jen lehce přetřít olejem a hodit na gril. Za pár minut máme zeleninu grilovanou. Teprve na talíři lehce pokapat olejem, posypat čerstvými bylinkami a osolit. Je to lepší, než máchat zeleninu i s bylinkami předem v marinádě. Bylinky tak zůstanou čerstvé a tedy i mnohem chutnější.

autor: jsl
Spustit audio