Jak využít pandemii pro sebe? Lockdown je příležitost ke změně

26. únor 2021

Pandemie koronaviru svět tak, jak ho známe, změní! Děsí vás to? V mnoha ohledech to naopak může být dobrá zpráva. Je tu šance změnit to, co vám ve vašem životě nevyhovuje. Jak nastartovat životní změnu, poradil kouč Martin Zbořil

„Víc než kdy jindy nastává čas, kdy si může člověk říct, že může něco změnit. Optimálně sám o své vůli,“ říká Martin Zbořil. Doba covidová, kterou procházíme několik měsíců, je velmi složitá a tísnivá. Na druhou stranu je to ideální prostor zbavit se našich zajetých vzorců chování, které nám příliš nefungovaly. Všechna rozhodnutí by měla ale být vaše vlastní, protože to tak chcete. Ne, že to po vás chce někdo jiný. „Je nutné, abyste měnili to, co považujete za správné, vy. Ne proto, že to tak udělal někdo z vašich blízkých. Vycházejte sami ze sebe,“ zdůrazňuje Martin Zbořil.

Změna je proces

Změny nejsou populární. Zajeté koleje nám totiž přináší jistotu a pocit bezpečí. Udělat něco jinak je krok do neznáma. Impulsem k tomu, že změníme práci, začneme běhat nebo si najdeme koníčka, často bývá nějaká nečekaná životní událost. Najednou je tu něco, co nás k tomu dotlačí.

Čtěte také

„Jste v těch zajetých kolejích a ty vás najednou směřují někam, kam nechcete. Vycítíte to nejdřív po psychické stránce, později někdy i po té zdravotní. Zažíváte nepříjemné stavy, není vám dobře. Nakonec vám nic jiného než změna nezbývá,“ vysvětluje Martin Zbořil. Důvod, proč se to oddalujeme je, že se bojíme riskovat, nevíme, co přijde.

Nenechte ale ostatní, aby jednali za vás. Tím, že se zbavíte zodpovědnosti za své činy, se zároveň vzdáváte obrovské svobody. Ztrácíte možnost vašeho výlučného rozhodnutí. „Je dobré si jednotlivé kroky naplánovat. Změna je cesta, proces. To není cíl,“ zdůrazňuje Martin Zbořil.

Nespěchejte, ale držte směr

Začněte teď! To ale neznamená, že máte všechno najednou zbourat. Dejte si na jednotlivé dílčí kroky čas. „Nejtěžší je začít. Prvním krokem je, že si uvědomíte, co chcete jinak, než to bylo doposud,“ říká Martin Zbořil. Je dobré si dát krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle. Díky tomu se můžete radovat z malých dílčích úspěchů a vyvarujete se demotivace. Své úkoly a drobné úspěchy si zapisujte.

„Nepeskujte se za to, že postupujete pomaleji, než byste si přáli. Často jsou změny složité. Důležité je udržet správný směr, ne to udělat rychle,“ uvádí Martin Zbořil. Bojíte se, že na něco nemáte? Dokud to nezkusíte, nezjistíte to. Možná sami sebe příjemně překvapíte, co ve vás je. „Nemusíte být dobří na začátku, ale musíte začít, abyste byli dobří,“ nabízí Martin Zbořil motivační citát. Cílem také není sbírat pochvaly z okolí. Cílem je mít radost sám ze sebe, že se zlepšujete.

Ilustrační snímek

Může se stát, že vás vaši blízcí nepodpoří a budou vás naopak zrazovat. Třeba vám i budou tvrdit, že na to nemáte. „Vždycky to odráží osobnost toho člověka, který tu demotivační frázi vyslovuje. To není o vás. On sám by neměl odvahu změnu udělat a tak to přenáší na vás,“ varuje Martin Zbořil. Nedovolte nikomu, aby vám podobnými výroky ublížil. Uvědomte si vlastní hodnoty, vytvořte si sebeobranu. Naopak, pokud máte blízkého člověka, který prožívá něco podobného jako vy, můžete se navzájem podporovat a jít tou cestou spolu.

Zastavte se a najděte, co ve vás je

Je šťastný a spokojený život mýtus? Na to si každý musí odpovědět sám. Nezapomeňme, že k životu patří také rány a překážky. „Člověk si musí projít nepříjemnostmi, aby pochopil, že na světě existují i radosti,“ myslí si Martin Zbořil s tím, máme každý nějaký ideální stav, ke kterému se snažíme přiblížit. O tom je náš život.

Současná opatření spojená s pandemií covidu nás nutí uzavřít se ve svém vlastním světě. Paradoxně je to ideální situace pro přípravu životních změn. Můžete bilancovat, plánovat, hledat inspiraci. Před covidem byla doba hektická, všichni jsme byli rozlítaní a na podobné nebyl čas. „Člověk se může vrátit sám k sobě, hledat v sobě,“ uzavírá téma Martin Zbořil.

Spustit audio

Související