Jak zacházet s poválečnou architekturou? Kdo to zmrší, ať je za burana, říká Vladimir 518

9. březen 2022

5,6 kg poválečné moderny. To je kniha Architektura 58–89, kterou jsme do studia donesli skoro rovnou z tiskárny. Mluvili jsme o ní s Vladimirem 518, který ji chystal víc než deset let, a taky s památkářem Matyášem Kracíkem z Národního památkového ústavu. Poslechněte si Bourání o knize, o minulosti i o budoucnosti poválečných staveb.

Kniha má přes 1200 stran, na nichž najdeme texty historiků architektury, debaty s architekty a taky spoustu historických fotografií, které často čekaly na objevení. „Za všechny můžu zmínit archiv Vítkovických železáren – to bylo, jako když pustíte dítě do cukrárny,“ vzpomíná Vladimir 518, kde si hledání snímků opravdu užil. Jaké poklady tam nalezl? Které pamětníky potkal a které už nestihl? A co ho hnalo k tomu, aby s desítkami spolupracovníků vytvořil souhrnnou knihu, jaká v Česku zatím nevznikla?

Mluvili jsme o minulosti, ale taky o budoucnosti poválečných staveb. Jak a které chránit? Prohlašování staveb za památky má v popisu práce Ministerstvo kultury, tam ale návrhy na památkovou ochranu často dlouhá léta pouze leží. „Většinou vybírají stavby, u nichž nebude nikomu vadit, že budou památka – ty, které nechce nikdo zbourat a které nechce žádný developer přestavět,“ říká Matyáš Kracík z Národního památkového ústavu.

Výstava Architektura 58–89 v Centru architektury a městského plánování (CAMP)

Ochrana je ale rozpačitá. Stavby z poválečné doby bývají bourány a často se také necitlivě přestavují. Co je horší? A jak to udělat, aby rekonstrukce probíhaly vkusně? „Především to chce dobrého architekta, který bude respektovat původní koncept,“ myslí si Kracík. Dobrých příkladů ale zatím moc není.

Podle Vladimira 518 je čas začít se chovat ke stavbám z poválečné doby jako ke starší architektuře. „Kdyby dneska někdo koupil kvalitní funkcionalistický barák a zmršil by ho, tak by se musel stydět a chodit kanálama. Totéž by se dalo aplikovat na poválečnou architekturu,“ říká. Podle něj se tím směrem „pomalu suneme“.

Stane se jedním z mála dobrých příkladů povedené přestavby aktuálně rekonstruovaný hotel Intercontinental? I to jsme probírali v novém Bourání. Pusťte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.