Jak zlikvidovat vánoční stromek správně? Umístěte ho vedle popelnic den před svozem, většina stromků se dostane do kompostáren

9. leden 2024 11:30

Pražské služby začaly v hlavním městě svážet vánoční stromky. Podobně jako v minulých letech jich zlikvidují okolo 300 tisíc kusů. Lidé by je měli odkládat vedle popelnic, záleží na umístění nádob na směsný odpad. 

V případě, že jsou veřejně přístupné na ulici, je možné stromeček volně odložit vedle nich. Pokud mají lidé černé popelnice ve vnitrobloku, v zamčených klecích nebo za plotem u domu, měli by stromek odnést k nejbližšímu veřejnému stanovišti tříděného odpadu.

Pražské služby likvidují vánoční stromky

Pro stromky vyjíždí posádky menších nákladních vozů s valníkem i speciálně vyčleněná popelářská auta. Sváží je na překladiště a následně do kompostáren. Očištěné stromky tu poslouží k výrobě štěpky, nebo kompostu.

Jedno takové místo je kousek od Vltavy v Holešovicích, kde už teď je obrovská hromada stromečků. Popeláři je nakládají do velkého vozu. „Tam je podávací lopata, která si ten stromeček vezme. My to dáváme jenom na kraj a zbytek si udělá ten vůz sám,“ vysvětluje jeden ze zaměstnanců Tomáš Beneš.

Podle něj pojme auto poměrně velké množství stromků. „Jak se to lisuje, to má obrovský tlak. Takže já myslím, že tuhle hromadu možná dneska celou zlikvidujeme. Je tady hodně přes 2 tisíce stromků a ten vůz jede přímo do kompostárny.“

Pražské služby likvidují vánoční stromky

Den svozu stromků je stejný jako odvoz komunálního odpadu, lidé ho mají vyznačený na popelnici.

„Prosíme, aby je lidi vyhazovali k popelnicím ideálně den před svozem, aby se zbytečně nehromadily v ulicích. V posledních dnech foukal silný vítr a je potom velmi nemilé je sbírat rozházené po ulicích, po silnicích, nedej bože, aby komplikovaly dopravu nebo působily drobné škody,“ upozorňuje mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Které stromky nejdou kompostovat a co se s nimi pak děje? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Radek Duchoň , | zdroj: Pražské služby a.s.
Spustit audio