Jak zní písně vzešlé ze snů? S Martinem Kyšperským o tom, jak zhudebnit příběhy ze spánku

22. únor 2021

Jaké písně se zrodily ve snech Patti Smith, Michaela Stipea nebo Jimiho Hendrixe? O tom, jak sny využívat jako zdroj inspirace, mluví Martin Kyšperský z kapely Květy.

„Velmi záleží na tom, jak sny zapíšeme. Ověřil jsem si, že ve snech je tolik informací bez nějaké nitě, která by je propojovala, že je dobré být v při jejich popisu co nejvíce lakonický. Když je popisujeme moc květnatě, vytváří to velkou zátěž pro představivost,“ říká Martin Kyšperský. Ten své sny často vypráví, sdílí je na Facebooku jako takové mini povídky a začleňuje je i do své tvorby a veřejné diskuze. Některé z nich – například sen o komorním lesním koncertu Davida Bowieho u Jimramova – zmiňuje i v pořadu ArtCafé.

Martin Kyšperský představuje také připravovanou sbírku Ztracení kamarádi, která vyjde letos v létě u nakladatelství ODEON a bude obsahovat jeho písňové texty i záznamy snů. V rozhovoru je řeč také o tvorbě koláží a jejich paralelách se sny, o Jindřichu Štyrském a Ivanu Wernischovi, o lucidních snech. Zazní i několik praktických tipů, jak si sny lépe zapamatovat.

Bez snů by nevznikla celá řada kultovních výtvarných děl, zmiňme například Williama Blakea nebo Jaspera Jonese. Díky nočním můrám se zrodily slavné románové postavy jako třeba Frankenstein od Mary Shelley. Snům vděčíme i za slavné filmové scény Luise Buñuela, Federika Felliniho nebo Stanleyho Kubricka. A v neposlední řadě stojí snění i za celou řadu hudebních nápadů. Z dávnější historie zmiňme například sny inspirovanou Berliozovu Fantastickou symfonii nebo Stravinského Svěcení jara. Snům ostatně vděčí za inspiraci pro mnoho kultovních hitů populární hudby.

Čtěte také

Ve snu se údajně zrodily zárodky písní Yesterday a Let it Be od Beatles. Nebýt toho, že se jednou v noci kytarista Keith Richards probudil a rychle si nahrál kytarový riff a text, který se mu právě zdál, možná by nevznikla píseň (I Can't Get No) Satisfaction. Sen o návštěvě hrobu Jima Morrisona inspiroval Patti Smith k písni Break It Up. Bizarní narozeninová párty ve snu Michaela Stipea z kapely R.E.M. dala zase vzniknout písni It's The End Of The World As We Know It z roku 1987. Z repertoáru kapely Květy zazní v pořadu píseň Pole, tráva a činžáky: „Všechno, co v tom textu je, je záznamem toho, co jsem viděl ve snu,“ říká Kyšperský.

Pořad připravila: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související