Jak zvládnout návrat z karantény? Moc se netěšte, radí psycholog Dalibor Špok

30. duben 2020
V klidu

V nouzovém stavu ještě pár týdnů setrváme, rozhodně bychom ale měli mít nějaký návratový plán. Právě o návratech, o změnách a o tom, jak si poradit, pokud se nemáme kam vrátit, si Hana Řičicová povídala s psychologem Daliborem Špokem. 

„Málokdo si uvědomuje, že návrat je vlastně taky změnou. V malém, ale patrném prožitku je to podobné jako pracovní týden, potom víkend, na který se až moc těšíme a který je naprosto odlišný, a pak zase pondělí, kdy se musíme znovu změnit pro běžné fungování,“ upozorňuje Špok. „Návrat do pracovního módu, to jsou ty depresivní pondělky, to je to známé blue monday,“ přirovnává psycholog návrat z karantény k pocitům, které všichni známe z běžného života.

Psycholog Dalibor Špok

Důležité je podle něj změnu dobře rozplánovat a přehnaně se neupínat k tomu, jaká bude, protože skutečnost může vypadat jinak. „Negativní emoce opadnou, budeme si chtít všechno vynahradit, přijde nadšení. Jediné, co funguje, je uvědomovat si dopředu svoji tendenci. Tím snížím pravděpodobnost nepříjemného prožitku,“ vysvětluje Špok.

Měli bychom si také dát pozor na to, že ne všechno bude takové, jak jsme zvyklí. To ale podle Špoka nemusí být nutně problém. Dovednosti, které jsme v karanténě načerpali, ale i krize samotná mohou být něčím, co nás zocelí a usnadní nám do budoucna život.

Jak si přenést pozitivní návyky z karantény do běžného režimu? Co mají společného odchod z léčebny a vracení se k „normálnímu“ životu? A co když se z nějakého důvodu nemáme kam vrátit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.