Jaká je Papua Nová Guinea? Nebezpečná i hot!

6. prosinec 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly budoucí lékařku Terezu Sovou z Brna, která byla na pracovně-studijním pobytu na Papui Nové Guineji a zažila tam, zač je toho loket, když jste někde sám za sebe.

Tereza tam učila biologii na tamní střední škole, která se nacházela v oploceném prostoru a kde pobývali mladí muži do 25 let. To zaujalo hlavně Ivanku, která si zase random vzpomněla na hot hasiče.

Tereza se pak rozvykládala o své zkušenosti z této země, kde neexistuje všeobecné zdravotní pojištění a kde je krásně, ale také je na místě obávat se vysoké kriminality. Proto bydlela v zamřížovaném areálu o objektu školy a díky tomu si i uvědomila, jak se má doma dobře.

Buchty se dotkly i předsudků, které se týkají lékařů –⁠ že hodně pijí, rozvádějí se a mají rádi prášky. Terka se pak svěřila, že by se do budoucna chtěla věnovat dětské onkologii, což moderátorky obdivovaly s tím, že by to samy nezvládly.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedotkly úplně nahodilých témat: kdo má otce s chlupatýma rukama, kde měla Zuzana babičku nebo proč Ivaně imponoval spolužák Honza Mazal. A pak už se mohlo jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že doma je sice teplo, ale smrádek a je třeba občas vyjet mimo rodnou hroudu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.