Jaké mám zaměstnání? Napište tam flákač, směje se horolezec Marek Holeček

31. červenec 2023

„Lidi často říkají, že mám rozum, ale já žádný nemám! Snažím se vždycky maximálně uspět a obracím až ve chvíli, kdy to opravdu nejde. To znamená, že tam žádný rozum není. Jen signál, že to už nezlomím,“ vypráví zkušený horolezec. Podle čeho si vybírá kopce? Znamená improvizace průšvih? Stalo se mu, že kopec vypadal jinak, než si představoval? Je těžké v sobě hledat pokoru?

Marek Holeček

S termínem ‚horolezec‘ Marek Holeček polemizuje. „Když mám třeba v televizi vyplnit kolonku zaměstnání, říkám: Napište tam flákač. Upřímně, já bych si tam dal ‚spokojenej člověk.‘"

A co je podle něj štěstí? „To není výhra v loterii, ale něco, o co se snažíme. Je to naplnění nějaké cesty a to nám přináší štěstí. To je můj pohled na věc,“ uvažuje.  

Cestuje napříč zeměkoulí a domů se vrací rád. „Západní styl života je pro mě dobrej. Miluju ho. Mám volný čas, možnost výběru, jestli se budu vzdělávat, nebo časem mrhat. V horách je život tvrdej a drsnej. Je dobrý vidět ten rozdíl. Nedává mi to nadhled, ale rozhled. A já vím, kam patřím,“ uzavírá horolezec Marek Holeček.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související