Jako dítě zvracel ve všech dopravních prostředcích. Dnes Martin Šonka létá hlavou dolů a sbírá tituly v letecké akrobacii

4. březen 2024

Je mistrem světa elitní letecké série Air Race, světovým vicemistrem ve freestylu nejtěžší, takzvané unlimited kategorie letecké akrobacie. Má tři tituly mistra Evropy a deset českých. Martin Šonka, rodák z Dvora Králové, který od dvou let vyrůstal v jižních Čechách, s létáním začínal jako středoškolák v Táboře. Ze všeho nejdřív pokusem, na který rozbil své prasátko.

„Když jsem byl malý, tak jsem hodně zvracel v dopravních prostředcích. Tak jsem potřeboval vyzkoušet, jestli se mi to v letadle bude dít taky,“ vypráví se smíchem Martin Šonka, který v té době už auto i autobus zvládal v pohodě. „Když mi ale bylo nějakých pět, šest let, tak jsem nedojel městskou hromadnou dopravou ze Sezimova Ústí do Tábora. To jsem musel v půlce vystoupit a rozdýchat to,“ dodává.

Student táborské střední průmyslovky tedy potřeboval letět. „Jednak abych tohle zkusil a také abych vůbec zjistil, jestli se nebudu bát, jestli se mi to bude líbit, jestli to naplní moje očekávání, která jsem měl od dětství. Takže jsem utratil svoji pětistovku za patnáct minut v motorizovaném větroni, který se jmenuje Vivat,“ vysvětluje.

Čtěte také

Ani to ale nebylo jen tak. „Přišel jsem na letiště a říkám: Mám pět set korun a chtěl bych vyhlídkový let v čemkoli. A oni: No, to máš málo, my tady máme motorové letadlo, které je čtyřmístné, tak si sežeň ještě dva kamarády a my tě svezem,“ vzpomíná Martin Šonka.

„Říkám: Já nemám zrovna dva kamarády, kteří chtějí letět. Tak se chvíli bavili a pak zezadu z hangáru vytlačili ten motorizovaný kluzák, kde je jenom pilot a pasažér. Stálo mě to 490 korun a už za letu jsem věděl, že je to ono. Tam se to zaplo. A všechno už pak bylo jenom kolem létání...“

A co žaludek, vydržel to? Zvracel někdy pilot Martin Šonka v letadle? Jak pokračovala jeho cesta za dětským snem, co všechno v kabině zažívá a k čemu se mu hodí gymnastická průprava ze základky? Celý rozhovor si poslechněte online.

Spustit audio

Související