Jako kdysi Rangers... Porta je příležitost odstartovat hudební kariéru, říkají pořadatelé přehlídky

10. únor 2023

Sedmapadesátý ročník hudební přehlídky Porta je v běhu. Právě se chystají oblastní kola, uzávěrka přihlášek do toho jihočeského připadá na 7. března. Písničkáři a kapely dostanou příležitost představit svou autorskou i interpretační tvorbu z oblasti folku, country, bluegrassu a podobně.

Nejlepší pak postoupí do republikového finále, které se uskuteční v létě v Řevnicích. Podle předsedkyně spolku Anny Roytové i dramaturga festivalu, muzikanta, moderátora a bývalého hudebního redaktora Českého rozhlasu České Budějovice Zdeňka Schwagera je Porta ale zejména platformou pro setkávání a utváření kontaktů a vazeb.

„Porta mně osobně pomohla k tomu, že jsem naskočil do různých kapel. Že jsme se tam potkali,“ říká Zdeněk Schwager, „v tom je smysl potkávání na Portě. Konfrontace, spřátelení se a potom společné hraní. Takže třeba The Giant Mountains Band, ale i moje hudební současnost s Lenkou Slabou, to všechno způsobila Porta.“

Soutěžní přehlídka se prolnula i do jeho profesního života v českobudějovickém rozhlase. „Žiju z toho dodnes. Měli jsme úžasné štěstí, že jsme zažili dobu svobodného vysílání. Tak jako dnes, i tenkrát jsme mohli vzít lidi do studia a živě se s nimi bavit, mohli jsme natáčet ve studiu, dělat hudební tvorbu. Vznikla tady spousta muziky. Počínaje Waldemarem Matuškou, Helenou Vondráčkovou, Naďou Urbánkovou až k jihočeským folkovým kapelám,“ vyjmenovává.

„Pro mě to bylo hledání a vytváření prostoru,“ pokračuje Zdeněk Schwager, „jako mladý muzikant jsem měl tenkrát velkou radost, když jsme mohli hrát na rozhlasových vlnách. A to samé jsem chtěl zpřístupnit i dalším mladým kapelám. Takže třeba jihočeská Porta ze Strakonic se nahrávala, celou noc jsem pak pracoval a druhý den se to mohlo odvysílat.“

Čtěte také

V současnosti vítěz jihočeské Porty dostane příležitost nahrát v profesionálním studiu zdarma písničku, republikový vítěz pak celé cédéčko. Jak ale říká Anna Roytová, hlava Porty, s nahrávkami to není tak jednoduché: „Dneska si peníze sežene každý a to cédéčko si natočí, ale co pak s ním dál?“  

Ocenění účastníci finále v Řevnicích proto získávají i příležitost proniknout do hudebních playlistů rádií. „Kolega Vondráček to pak dává do všech rádií včetně Českého rozhlasu. Má i svůj pořad Karavana, kde se tyto nahrávky použijí,“ připomíná Anna Roytová.

Úspěchem na Portě odstartovali svou slavnou hudební kariéru třeba Rangers, z jihočeských kapel a písničkářů Nezmaři, Žalman, Pavlína Jíšová, SEMTAM, Epydemye a další. „Na přehlídky chodí i pořadatelé různých festivalů a vybírají si do svých programů hosty. Takže příležitost je to velká,“ dodává Anna Roytová.

Startovací „portál“ k vykročení do hudebního světa se tedy právě znovu otevírá. Oblastní kolo Porty pro jižní Čechy se i letos uskuteční ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, a to v sobotu 18. března. Navázat by mělo společné jamování v rozhlasové kavárně.

Celý rozhovor s Annou Roytovou a Zdeňkem Schwagerem o hudební soutěžní přehlídce Porta si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.