Jako by mě někdo řezal do nohy. Bolí to, říká trávníkář olomouckého stadionu o poničeném pažitu

Co si bývalý ligový fotbalista myslí o situaci, kdy Teplice při zápase v Jablonci nevrátily míč, využily situace a skórovaly? Jak velkou ránu dostal fotbalový stadion v Olomouci, kde se zápas odehrál i po velkém přídělu sněhu? Přijal Folprecht porážku ve fotbalovém kvízu, ve kterém ho překonal posluchač Jakub Vaníček? Měl by se změnit formát ligové soutěže, aby se už během prosince v tuzemsku nehrálo? Jak je to s nesmyslnými žlutými kartami? Poslechněte si První dotek.

Jsme ve spojení s hlavním trávníkářem olomoucké Sigmy Dušanem Romanovským. Jak se tváříte, když kráčíte po zápase po poničeném hřišti?

Po utkání se Slováckem mi nebylo dobře. Když je to poničené po tak extrémní zátěži, tak je to jako kdyby mě někdo řezal do nohy, bolí to.

Měl jste před zápasem nějaký poradní hlas v tom, aby se utkání nehrálo?

Už od čtvrtka jsem věděl, že ta předpověď není dobrá. Za mě se rozhodně to utkání odehrát nemělo. My to jako trávníkáři neovlivníme, je to na rozhodčím a delegátovi.

Jak dlouho bude trvat než dáte trávník v Olomouci dohromady?

Snažíme se s tím pracovat už tento týden. Děláme s klukama, co můžeme. Problémem je, že skončilo vegetační období, takže tam žádné osivo už nevyroste. Ještě před 14 dny nám trávník chválila reprezentace, trenér Trpišovský ze Slavie, ale momentálně už by nám to asi nepochválili.

Jak jste se vůbec k pozici trávníkáře dostal?

Díky fotbalu, protože jsem tady hrál za mládežnické kluby, za juniorku a béčko Sigmy. Nešlo mi to tolik na hřišti, tak jsem se uchytil na venkovním úseku. Díky nestorovi trávníkářů v Česku, který si mě vybral a zaučil. Dodělal jsem si pak nějaký certifikát.

Folpi, na jakém nejhorším terénu jsi kdy hrál?

Nechci pálit do vlastních řad, ale někdy když se hrálo v listopadu nebo prosinci v Liberci, tak to byla bída. Bláto tolik nevadí, ale blbý je, když je to zmrzlé, zebou ti prsty v kopačkách. Je to jako když padáš na beton, musíš brzdit o dva metry dřív než normálně. Neměl jsem rád domácí zápasy, které se hrály na přelomu listopadu a prosince.

Nemělo by se v českých podmínkách hrát na umělých pažitech?

Jako fotbalisté to sice nemáme rádi, protože se mluví o umělkách a zraněních. Mně se ale na umělé trávě hrálo vždy dobře.

Bavíme se o umělé trávě, která má UEFA licenci. Třeba pro Liberec by to byla drahá investice, ale myslím si, že by se časem rozhodně vyplatila. Pokud nedokážeme posunout termínovku, abychom nehráli v prosinci, tak je umělá tráva pro Liberec variantou. Po sportovní stránce by tím získal velkou výhodu.

Napadají tě nějaké vtipné situace hraní v zimních podmínkách?

Moc vtipné to není. Uplynulý víkend toho byl příkladem. Vyhovovaly mi tři roky na Kypru, kde jsem to nemusel řešit. V zimě je tam totiž nejlepší počasí na fotbal. Jednou tam začalo malinko sněžit a Kypřané na to čuměli, co to bylo za kalamitu. Hned tam přemýšleli o tom, zda se vůbec bude hrát. Tam z toho dělali úplnou kalamitu a v Česku bychom v tom normálně hráli.

Měl jsi averzi na soupeře, který věčně zdržoval hru a nastala situace, že jste mu museli vrátit míč?

Když se prohrávalo třeba o gól a potřeboval jsi vyrovnat, tak si jim ho vrátil tak, že jsi jim ho kopl do rohu do házeného autu, kde jsi na ně nalezl presinkem. Zkusil jsi jim to vzít a hned dát góla (smích).

Jakou speciální techniku používají trávníkáři v Olomouci? Zažil Folprecht někdy sníh i během působení v kyperské lize? Co si myslí o zákroku útočníka Plzně Tomáše Chorého na brankáře Mladé Boleslavi Matouše Trmala? Jak ve fotbalovém kvízu dopadl posluchač Jakub Vaníček v souboji s Folpim? Jaká je v současnosti situace kolem Tomáše Petráška? Užijte si První dotek.

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související