Jako mech v umyvadle. Island Mint se nebojí divností a na podzim chystají nové EPčko

30. červen 2023

Pražská pětice Island Mint vydala v loňském roce dlouhohrající debut Irreality a na letošní podzim chystá čtyřskladbové EPčko. Prosluněná i zasněná deska žánrově od indie psychedelie občas odskočí i k folku nebo shoegazeu, nový singl Insomnia Town je oproti tomu přímočařejší, se surf rockem koketující hitovka. „Tenhle song jsem napsal v Berlíně, když jsem měl covid a nemohl jsem spát,“ shrnuje jeho vznik frontman Matayáš Adámek.

„Poslední rok jsem v německé metropoli studoval, takže jsme jako kapela neměli tolik společného času,“ upřesňuje Matyáš s tím, že k písni vychází i videoklip natočený v berlínských ulicích a metru. Jak vzniká nová tvorba Island Mint, prozrazují další dva členové, kytarista Jakub Bolbol a trumpetista Honza Podskalský: „Většinou dostaneme hrubý základ songu, ale další zvuky, aranže nebo riffy pak vymýšlíme ve studiu společně.“

Island Mint

V jednom z rozhovorů k desce Irreality Matyáš zmiňuje, že je to nejpopovější deska, na které kdy pracoval. „Na moc deskách jsem nedělal, to byl trochu chyták,“ reaguje se smíchem na otázku, jestli je to popové maximum, přes které už dál jít nechce.

„Nebojím se popu, jen mám teď náladu na hnusný zvuky. Pop mi vůbec nevadí a klidně budu dělat ještě sladší songy,“ dodává Matyáš, který už se podle svých slov nebojí nechat vyniknout vlastní divnost. Jak by ji popsal konkrétněji? „Třeba jako mech v umyvadle,“ glosuje po chvilce zamyšlení frontman Island Mint.

Jak probíhalo natáčení videoklipu s broukem a šnekem? Je Matyáš přísný kapelní šéf? A kde zahrají Island Mint během léta? Poslechněte si celý rozhovor i trojici písní Irreality, Leaving Ground a Insomnia Town, které kapela zahrála živě v našem proskleném studiu!

Hudební tip

„Náš tip je kapela Ida The Young, která je z tý úžasný plzeňský scény propojená s dalšíma kapelama jako třeba China Soup,“ říká frontman Matyáš. Kapelu, na kterou je aktuálně upřena pozornost pro jejich hravý folk, můžete vidět naživo na různých letních festivalech. „Jsem hrozně zvědavej, jak budou dál pokračovat a těšim se na to,“ dodává.

„Můj hudební tip je britská kapela Yard Act. Je to takový čístý, energický, maj skvělý texty, spolupracujou s Eltonem Johnem. Všimnul si jich a teď s nim maj písničku,“ říká kytarista Jakub. Yard Act jsou mimo jiné součástí letošního lineupu slovenského festivalu Pohoda.

Který hudebně popisný oxymóron pasuje na jednu nadějnou britskou kapelu? Poslechněte si celý hudební tip.

Island Mint

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.