Jaký to tu padlo na nás soužení. Uplynulo deset let od úmrtí Filipa Topola

19. červen 2023

Žiletky na těle, žiletky v těle. Zpěvák, klavírista, spisovatel a textař Filip Topol se spolu se svou kapelou Psí Vojáci nesmazatelně a zásadně vepsal do podoby české nezávislé scény a ovlivnil generace hudebníků a hudebnic. Špína se ku příležitosti smutného výročí deseti let od jeho předčasné smrti rozhodla prolistovat katalog Psích vojáků a probrat se jejich odkazem takříkajíc ve směru od výčepu k baru.

Historie Psích vojáků se začala psát koncem sedmdesátek. Filip Topol, všestranně nadaný a uhrančivý umělec, je založil už na základní škole spolu s Janem Hazukou a Davidem Skálou. Kvůli disidentským aktivitám jeho otce, dramatika Josefa Topola, museli spolu se starším bratrem, spisovatelem Jáchymem Topolem, studovat mimo Prahu – na gymnáziu v Radotíně.

V šeru sklepní učebny Filip pravidelně usedal před začátkem vyučování ke klavíru v koutě místnosti a hrál nekonečné spleti improvizací, v nichž se pravděpodobně pomalu klubaly zárodky motivů právě pro Psí vojáky.

Zkazky o divokých, živelných koncertech, při kterých teče víno i krev po klaviatuře, probíhaly Českem od osmdesátých let. Dnešní posluchač může nasát jejich atmosféru díky mnohým živákům, které postupem času vyšly u místních nezávislých vydavatelství.

Psí vojáci ovšem museli v té době často vystupovat pod krycím názvem P.V.O., tehdejší policie měla Filipa pod drobnohledem a na služebnu si ho pravidelně brali k výslechům už během studia na gymnáziu. Tlak režimu i nespoutaný básnický život, takzvaně „se vším všudy“, zároveň vetkaly do poetiky kapely téma démona alkoholu a přidaly další střípek do skládačky jejich syrové výpovědi.

Co se dělo u Psích vojáků od devadesátých let? Které hudebnice a hudebníky přímo ovlivnili? Patří Mozart do punku a z jakého důvodu ho Filip Topol cenil? Jak je to s kánonem oblíbenců místního středoškoláctva na ose Cave-Cobain-Topol? Kde a jak se v jeho tvorbě otiskl boj se závislostí na alkoholu? A co jeho literární aktivity? Poslechněte si celou Špínu o osobnost Filipa Topola!

Spustit audio