James Horner: Skládání hudby je pro mě mnohem víc jako malba. Sedím u stolu a tvořím velmi široké tahy jako barvami

28. listopad 2021

James Horner uměl svou hudbou vytvářet filmový zážitek i pro divákovy uši. S tvorbou tohoto skladatele se každý milovník soundtracků určitě mnohokrát setkal, ať už ve filmech historických, nebo sci-fi velkofilmech. První filmovou hudbu složil ve dvaceti pěti letech, poslední v roce 2015, kdy zahynul při pádu svého letadla. Stal se jedním z nejžádanějších filmových skladatelů a také dvojnásobným držitelem Oscara. Kristýna Šrámková v Klapce představí čtyři z jeho soundtracků. 

Nejznámější melodií z filmu Legenda o vášni (1994) je skladba „The Ludlows“, nesoucí jméno rodiny hlavních hrdinů. Ve snímku natočeného podle románové ságy Jima Harrisona si zahráli Julia Ormond, Brad Pitt a Anthony Hopkins.

Záběr z filmu Statečné srdce

Rok poté vznikla hudba k filmu Statečné srdce, s Melem Gibsonem v hlavní roli skotského národního hrdiny Williama Wallace. Tady vyniká Hornerova oblíbená práce s tradičními nástroji (dudy) a lidovou hudbou. 

Čistá duše (r. Ron Howard) je další z filmů, který zdobí Hornerova hudba. Za cíl si tu dal „hudebně vyjádřit krásu matematiky“, a tak využil princip kaleidoskopu, jehož paterny se neustále mění a velmi rychle se pohybují. Tento pohyb přenesl do vokálu a klavíru. 

V jednom z rozhovorů skladatel řekl: „Zvukový svět, který jsem vytvořil pro snímek Avatar je jiný než cokoliv, co jsem kdy složil, a jde o tři hodiny hudby!“.  S režisérem Jamesem Cameronem chtěli vytvořit hudební kulturu nové mimozemské rasy, která divákovi nebude připomínat nic z toho, co zná. A o tom, jak se jim to povedlo, se můžete přesvědčit v Klapce. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.