Jan A. Novák: Případ Kalousek. Padouch nebo hrdina?

30. listopad 2018

Při hlasování o důvěře vládě bylo možné zase jednou uslyšet Miroslava Kalouska. Jako obvykle říkal celkem rozumné věci.

A jako obvykle to na nejméně polovinu obecenstva zapůsobilo přesně opačně. Což je vlastnost u politika poněkud na pováženou, a právě proto si fenomén Kalousek zaslouží střízlivější pohled než obvyklé rudo před očima nebo zbožštění.

Populisté rozhazují peníze na všechny strany, příští krizi odskáčou ti nejchudší, varuje Kalousek

Miroslav Kalousek

Před deseti lety začala globální finanční krize, kterou ale podle ekonoma Jana Švejnara Česko prošlo hned dvakrát, a to kvůli restriktivní politice tehdejší vlády. V té byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09, kandiduje v podzimních komunálních volbách), podle něhož naopak vláda protáhla zemi krizí bez ztráty květinky.

Každá analýza začíná východisky, podívejme se tedy nejdřív na symptomy jevu zvaného Kalousek. Pro mnohé představuje ztělesnění ďábelské všemohoucnosti.

Kdyby žil v druhohorách, zavinil by vyhynutí dinosaurů, ale protože žije v Česku 21. století, může jen za všechno špatné v této zemi. Současně  jeho černokněžnická image naopak stmeluje masu jeho příznivců, kteří v něm uctívají stejnou omnipotenci - jen s opačným znaménkem.

Jak to dokázal?

Minulost Miroslav Kalouska je obestřená temnými pověstmi, o jakých se většině zdejších politiků (s výjimkou Andreje Babiše) může jen zdát: Za totality člen kolaborantské Československé strany lidové, které neměla o moc lepší pověst než komunistická, snad jen s tím rozdílem, že k lidovcům se vstupovalo dobrovolně.

Miroslav Kalousek: Prezident i premiér nerespektují principy právního státu

Top 09 tisková konference Miroslav Kalousek

Andrej Babiš evidentně ustupuje, což je nebezpečný element. Upozorňuje na to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že nikdo nemá jistotu, že ministerstvo zahraničí řídí člověk, který je k tomu v souladu s ústavou oprávněný.

Podivná úmrtí v příbuzenstvu. Vadné padáky a mrtví parašutisté. Neprůhledné zakázky a nejasné zbohatnutí. Podpora průmyslu hazardu. Diletantská propagační kampaň se složenkami, které k smrti vyděsily tisíce důchodců. A tak by se dalo pokračovat dlouho.

Přitom většina Kalouskových kauz se dá nějak vysvětlit, nebo ospravedlnit - některé sice trochu chabě, i tak ale lépe než minulost Andreje Babiše. A přesto je Babiš pro větší část zdejší populace spasitel, zatímco Kalousek padouch.

Namítnete, že předseda vlády má prostředky, aby na své image pracoval - jenže ani Miroslav Kalousek není žádný chudák. Přitom - například - skutečný průběh případu padáků popsal pouze jakýsi parašutistický web, občas neodborně citovaný Kalouskovými fanoušky a dnes už nedohledatelný.

Hnutí ANO udělá vše pro nevydání Babiše a Faltýnka. Pomoci má SPD, myslí si Kalousek

Moderátor Michael Rozsypal pozval do studia v Poslanecké sněmovně poslance Miroslava Kalouska (TOP 09)

Vláda ve středu podá demisi poté, co v úterý nezískala důvěru poslanců. Premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek také ještě před hlasováním řekli, že chtějí být vydáni ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Poslanci hnutí ANO ale budou v pátek hlasovat proti, přestože sněmovní mandátový a imunitní výbor vydání obou poslanců doporučil. „Hnutí ANO chce na čtvrtečním jednání s SPD udělat vše pro to, aby k vydání nedošlo,“ myslí si Miroslav Kalousek z TOP 09.

Zato obraz Kalouska s rukama od krve výsadkářů jeví životaschopnost nezmara. Což je věc, která by se schopnému politikovi stávat neměla. 

Nic přitom nenasvědčuje, že by Miroslav Kalousek - na rozdíl od mnoha jiných zdejších politiků - byl hloupý. Třeba založení TOP 09 v okamžiku, kdy ODS už klesala pod tíhou afér a její část se začala ohlížet na východ, byl docela dobrý nápad.

Ale další dobré nápady se nedostavily a ze strany se postupně stal fanklub stačící právě tak na udržení svého předsedy v politice. A nelze se zbavit pocitu, že o nic víc ani nešlo.

Potřebujeme silnou a věrohodnou opozici, která by měla být schopná převzít moc, říká Miroslav Kalousek

Poslední předvolební debata v Českém rozhlase (20. 10. 2017)

Miroslav Kalousek nebude obhajovat funkci předsedy TOP 09 na listopadovém sněmu. Z vysoké politiky ale neutíká, pouze chce uvolnit cestu k integraci nelevicových demokratických stran, jak říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Je totiž nezbytné zformovat opozici, která by byla akceschopná a neroztříštěná.

Současně se ale všechny tři politické subjekty, jimiž fantom Kalousek nějak prošel (lidovci, Starostové a TOP 09) ocitli na hranici pro vstup do parlamentu a vykazují tak schopnost eliminovat na volebním kolbišti okolo 15 procent demokraticky smýšlejících voličů.

Síla, která přesto pořád ještě drží Miroslava Kalouska na hladině, vychází z lidové potřeby nejen ve fotbale, ale i v politice fandit: Sparta nebo Slavie, padouch nebo hrdina, Kalousek nebo Babiš… Je to svým způsobem chytrá strategie, zůstává ale otázkou, co dobrého to přináší této už tak rozdělené zemi. Ne každý, kdo o demokracii mluví, jí také prospívá.

Takže padouch nebo hrdina?

Ani jedno. Na českém politickém jevišti je Kalouskovo padoušství sotva průměrné, a občasný antikomunistický výrok nebo zamávání tibetskou vlajkou se může jako autentické hrdinství jevit nanejvýš duším poněkud prostým.

Miroslav Kalousek je jen politik, který pro pohodlné setrvání na scéně zvolil neobvyklou taktiku - a ta funguje jen proto, že ta scéna je ještě hodně nevyzrálá.

autor: Jan A. Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.