Jan Drda: Zázrak svatého Floriánka. Hodinky po dědkovi

13. březen 2019

Dvě povídky ze starých časů z okolí městečka Rukapáně vypráví Petr Kostka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Český novinář a politik Jan Drda se narodil 4. dubna 1915 v Příbrami do chudé rodiny, po studiu klasického gymnázia studoval filologii na Karlově univerzitě v Praze. Vysokoškolská studia nedokončil a začal spolupracovat s časopisy a novinami, mimo jiné byl kulturním redaktorem Lidových novin. Svůj první román Městečko na dlani vydal ve svých 25 letech - městečko Rukapáň, kde se jeho děj odehrává, je inspirováno jeho rodnou Příbramí.

V roce 1945 a mezi lety 1949 až 1956 byl předsedou Svazu československých spisovatelů. Kvůli odmítavému postoji vůči invazi vojsk Varšavské smlouvy byl v roce 1969 vyhozen z postu šéfredaktora týdeníku Svět práce, který o rok dříve sám založil. Zemřel 28. listopadu 1970 v Dobříši.

První povídka ze souboru Nedaleko Rukapáně, vydaného posmrtně v roce 1989, se odehrává ve fiktivním městečku Padrnosice. Na příběhu vztahujícímu se k pouti ke svatému Floriánovi a „zázraku“ s oživlou sochou je patrný Drdův talent pro epizodické vyprávění a čtenářsky vděčné vykreslení detailů, stejně jako smysl pro humor. To vše je využito také v následujícím příběhu Hodinky po dědkovi, kde vypravěč líčí, jak jeho dědeček přišel ke zlatým hodinkám díky svému hrdinství při závalu v dole.

Účinkuje: Petr Kostka

Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2005.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.