Jan Fetter svůj volný čas věnuje růžím. Jeho láska ke královně květin trvá už víc jak 30 let

1. duben 2018 10:30

Jan Fetter se už více než 30 let věnuje pěstování růží. I teď, když je mu bezmála 80 let, má na svých záhonech v Říkově u České Skalice stovky sazenic, mezi nimi i vzácné odrůdy.  Na zahradě je prý od časného jara do začátku zimy každý den, a právě tam ho zastihla i reportérka Jana Házová. 

Jdeme se podívat na záhon růží. „Před těmi mrazy co teď byly, tak byly narašeny už asi jeden centimetr. Mrazy to zarazily, kdo ví, jestli to trošku nenachladlo," říká Jan Fetter.

Jak dlouho se už věnuje pěstování růží?

„Už aspoň třicet let. A kde se ta láska zrodila? Ve škole! Vidíte, jaké tady jsou krásné záhony. A to potom přijde samo. Já vám ukáži ten postup. Růže se řízkují. A oškují se na šípek. Toto je speciální šípek, který se jmenuje Pávův červený šípek. A v létě se to naočkuje," vysvětluje Jan Fetter.

A doplňuje: „Vidíte to zelené? Tak to je očko, které se sebralo z růží, co támhle kvetly. Z toho se o prázdninách vezmou očka a sem se to zastrčí. Na jaře se to ustřihne a z toho očka vyroste výhonek, který se zaštípne. A z toho se stane keř."

růže

„To mám odkoukané os starých pěstitelů růží. Tak se to dělá už 200 let," usmívá se Jan Fetter.

A jak vypadá takový kvetoucí růžový záhon?

„Nejkrásnější květy to má v červnu. V té době je to nejpěknější. Já tady mám asi 50 různých odrůd," těší se Jan Fetter.

03554188.jpeg

Má ještě nějaký svůj pěstitelský sen? Je nějaká růže, kterou by rád ještě na svůj záhon zasadil?

„Těžko říct. Byli jsme loni na zahradnické výstavě v rakouském Tullnu a tam byly krásné výsadby takových parkovek. Ale u nás se to málokde vyskytuje, Protože to dá víc ošetřování. Ale v tom Tullnu to bylo nádherné. Takže možná někdy, uvidíme," loučí se s Janou Házovou Jan Fetter.

Jan Fetter
Spustit audio

Související