Jan Fingerland: Izraelci a Palestinci v jámě lvové

22. říjen 2022

Izraelsko-palestinský konflikt byl vždy komplikovaný. Teď přibyla ještě jedna komplikace v podobě nové ozbrojené skupiny, která zaměstnává bezpečnostní složky obou vlád.

Jáma lvová, nebo prostě lví doupě, je místo, kam byl kdysi vhozen biblický prorok Daniel. Je to ale také jméno nové palestinské skupiny, která se objevila teprve v posledních týdnech nebo měsících.

Čtěte také

Pravděpodobně se zformovala v reakci na to, co na počátku roku izraelská armáda zlikvidovala čtyři palestinské ozbrojence, které tajná služba identifikovala jako organizátory útoků na izraelské vojáky.

Krátce poté kdosi z auta zastřelil Izraelce v projíždějícím automobilu a ke zodpovědnosti za tento útok se přihlásila dosud neznámá skupina, která sama sebe označovala právě jako Jáma lvová. Postupně vycházelo najevo, že to je zcela nové uskupení, které se od těch stávajících liší.

Se zbraněmi, bez programu

Jde převážně o mladé Palestince ve věku kolem dvaceti let, kteří nenavštěvují mešitu a nejsou pod vlivem náboženských vůdců. Nejde vlastně ani o ozbrojenou milici s jednotným velením a jasnou hierarchií. Členy spíše neformálního uskupení jsou lidé, kteří se hlásí jak k Fatáhu, tak i Hamásu, případně i Islámskému džihádu nebo Lidové frontě za osvobození Palestiny.

Čtěte také

Jejich představitelé byli ochotni mluvit s izraelským deníkem Haarec. Sami sebe chápou jako skupinu, která nejedná aktivně, ale brání prý obyvatele palestinského Nábulusu před izraelskými vojáky nebo osadníky. Nemají prý žádný politický program ani vojenský plán, jen reagují na situace, kdy například izraelské jednotky přijedou někoho zatknout. Není to tak docela pravda, ale podstatnější jsou jiné věci.

Ke slovu přichází nová generace Palestinců, kteří se tak docela nehlásí k tradičním politickým hnutím nebo se necítí být vázáni výlučnou loajalitou k nim. Projevilo se to i v jiném případě, kdy se v minulých letech někteří palestinští militanti snažili vybudovat v Gaze nebo na Západním břehu buňky Islámského státu. Ty narazily na odpor Izraelců, ale i Fatáhu a Hamásu.

Čtěte také

Vzestup Jámy lvové, která operuje v oblasti Nábulusu, nebo jiné podobné skupiny v okolí Dženínu je této situaci podobný, protože zaměstnává nejen Izraelce, ale i palestinské vedení. To by rádo udrželo Západní břeh pod svou kontrolou, tím, spíše, že se obává, aby se z této struktury nestala úplná náhrada Fatáhu a jeho ozbrojených složek.

Příslušníci Jámy lvové sice pocházejí většinou z řad Fatáhu, ale dostaly se podle některých názorů pod vliv Hamásu. Ten je na Západním břehu, kde jinak vládne Fatáh, používá jako své neformální zástupce a platí jim například za každý šot uveřejněný na TikToku.

Palestinské dilema

Pro Palestinskou autonomii je ovšem obtížné zasahovat proti nové organizaci už jen proto, že ta se prezentuje jako pouzí ochránci obyvatel Nábulusu před Izraelci, a ozbrojené složky autonomie by tak působily jako kontraktoři izraelské okupace.

Čtěte také

Na druhou stranu jsou velmi nervózní palestinští obchodníci, pro které nárůst pouličního násilí znamená značné ztráty. Podle jedněch jsou příslušníci Jámy lvové idealisty, podle jiných mladíci, kteří chtějí peníze, prestiž a moc a vnášejí do palestinského prostředí nový druh chaosu.

Palestinská politika je skutečně v dlouhodobém rozvratu. Do konfliktu se v minulém roce dostali členové Hamásu a Islámského džihádu v Gaze, nebo dokonce se střetaly ozbrojené složky Palestinské samosprávy s členy hnutí Fatáh, ačkoli by se mělo jednat o zástupce téhož politického proudu.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Vše je navíc zastřešeno očekáváním blížícího se odchodu předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Řada lidí kolem něj má zájem vybudovat si svou vlastní ozbrojenou pěst.

Abbás a Palestinská autonomie se prozatím snaží zkombinovat dva postupy. Část Jámy lvové se snaží potřít násilím a část integrovat do svých vlastních řad. Všichni se ovšem ptají, jestli je Jáma lvová přechodný stav, anebo počátek něčeho většího.

 Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.