Jan Fingerland: Proč si zmrzlá Iowa vybrala Trumpa

17. leden 2024

Kolotoč výběru republikánského kandidáta na prezidenta se rozjel. Přineslo volební shromáždění v Iowě něco, co jsme před ním nevěděli? Vlastně ano, a to přesto, že dopadlo skoro tak, jak jsme čekali.

Čtěte také

Třímilionová zemědělská Iowa je jindy málo důležitý stát unie, ale cyklus volebních shromáždění a primárek tradičně začíná právě tam. A jeho výsledky mohou určovat dynamiku dalšího vývoje – někomu pomoci, jiného poškodit. Tak tomu možná bylo i tentokrát.

Podle očekávání zvítězil Donald Trump a potvrdil tak předpoklad, že republikáni zůstávají Trumpovou stranou. To je nezvyklé, protože bývalí prezidenti upadají do zapomenutí, Trumpovi se podařilo naopak stranu ovládnout tak, že v Iowě získal nadpoloviční většinu hlasujících, to je historický rekord.

Kdo byl otužilejší

Političtí analytici to přičítají mimo jiné skutečnosti, že se mu podařilo vyvolat dojem neporaženého muže. Tedy že minule vlastně neprohrál a neulpěl na něm neúspěch. Naopak je nesen mýtem o příkoří a volebním podvodu, kterému podle průzkumu CBS věří naprostá většina těch, kdo přišli hlasovat.

Čtěte také

Druhým faktorem byla skutečnost, že v Iowě je relativně velký počet evangelikálních voličů a ti nyní obvykle hlasují pro Trumpa, někdy s vírou, že tento muž s neuspořádaným rodinným i podnikatelským životem má spasitelské poslání.

A s tím souvisí třetí okolnost. Tento typ volby kandidáta, tedy volební shromáždění, vyžaduje osobní účast. V Iowě udeřily velké mrazy, místy až minus 30 stupňů, a dorazili tedy jen ti opravdu odhodlaní a to jsou pravděpodobně spíše trumpisté než jejich odpůrci.

Nečekaně zvýšený podíl evangelikálů se mohl podílet na jednom z překvapení, a to skutečnosti, že za Trumpem se umístil Ron DeSantis, který před tím začal v průzkumech ztrácet na Nikki Haleyovou. DeSantis by byl pravděpodobně druhou volbou evangelikálů a vůbec konzervativnějších voličů, pokud by Trump nekandidoval, například pokud by byl vyřazen rozhodnutím soudu.

Otázka náhradníka

Toto kolo souboje o nástupnictví po Trumpovi, nebo spíš náhradnictví, tedy DeSantis nad Haleyovou těsně vyhrál poměrem 21 ku 19, a tím je možné ho nadále považovat za reálného kandidáta. Příští hlasování, totiž primárky v New Hampshire zhruba za týden, ovšem už DeSantisovi neposkytne takové výhody jako shromáždění v Iowě.

Čtěte také

DeSantis ale v každém případě dostal podnět k tomu, aby vytrval, což znamená, že protitrumpovský hlas zůstane rozdělený a zaujatý vzájemným škorpením. Z boje odstoupil podnikatel Vivek Ramaswami, který současně veřejně podpořil Trumpa. 

Republikáni jsou tak jako tak očividně připraveni poslat do hry Trumpa a pokud možno dostat ho až do Bílého domu, vždyť od příznivců v Iowě dostal více než DeSantis a Haleyová dohromady. Podle průzkumů má bývalý prezident skutečně šanci porazit toho současného, tedy Joea Bidena, zejména pokud ten kvůli své podpoře Izraele přijde o propalestinské voliče.

Jan Fingerland

Jenže z hlediska republikánské strany by bylo nejlogičtější vybrat si Haleyovou, která má, přinejmenším podle některých průzkumů, nejlepší šanci Bidena porazit – oproti Trumpovi je mladší, blíže středu a méně kontroverzní, aniž by ztrácela osobitost. Její potíž je, že zatímco v celostátních volbách hlasují všichni, na volebním shromáždění v Iowě jen republikáni a ti smýšlí jinak.

Nyní se Trump bude nadále moci s pohodlným náskokem dívat na rvačku o druhé místo a v ušetřeném čase se věnovat svým soudním sporům. Protože o jeho vítězství nebo prohře se pravděpodobně rozhodne spíš při přelíčení nebo u urny. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio