Jan Fingerland: Smrt v Bejrútu aneb Signály do Gazy

5. leden 2024

Co obnáší válka s teroristickým hnutím? Boj s jeho pěšáky, likvidace skladů zbraní nebo odpališť raket, ale také atentáty na jeho velitele. V případě Hamásu i ty exilové, jak naznačuje smrt zástupce šéfa politické kanceláře Hamásu Sáliha Arúrího.

Arúrí byl jedním z nejvýše postavených představitelů Hamásu a nyní je také jedním z nejvýše postavených osobností hnutí, které se Izraeli podařilo zlikvidovat. Arúrí kdysi mnoho let seděl v izraelském vězení, později mohl odejít do Turecka, odkud byl vyhoštěn do Kataru, než byl ještě jednou donucen k odchodu a usadil se v Libanonu.

Dron přináší smrt

Právě v Bejrútu ho spolu s dalšími dvěma veliteli Hamásu zlikvidoval dron pravděpodobně vyslaný z Izraele – ten se k akci oficiálně nehlásí. Vše se odehrává necelé dva týdny po likvidaci představitele íránských Revolučních gard v Damašku Sajeda Razí Músávího, jež pravděpodobně také provedli Izraelci.

Čtěte také

Palestinec Arúrí byl mimo jiné zapojen do koordinace Hamásu s Íránci, kteří prostřednictvím třetích stran vedou svou vlastní válku proti Izraeli, to je jeden z nadnárodních rozměrů věci. A vše se samozřejmě odehrává v kontextu války Izraele s Hamásem v Gaze.

Není jasné, proč Izraelci zlikvidovali právě Arúrího a právě teď. Arúrí byl důležitou osobou Hamásu, ale pravděpodobně nebyl zapojen přímo do bojů v Gaze. Měl na starosti právě koordinaci s Teheránem a také pod něj spadalo ozbrojené křídlo Hamásu na Západním břehu, jeho smrt tedy uvítají paradoxně hlavně Palestinci z hnutí Fatáh.

Naopak se asi neradují příbuzní izraelských rukojmí držených v Gaze, protože se tím pravděpodobně přeruší jakékoli rozhovory o další výměně. Je možné, že izraelské vedení dospělo k závěru, že jednání stejně k ničemu nevedla.

Čtěte také

Anebo chtěli využít příležitost k likvidaci vysokého Hamásníka, čímž vyslali varovný vzkaz těm ostatním. Arúrího kolegové sídlící v Turecku a v Kataru se ale mohou cítit ve větším bezpečí, pro Izraelce je technicky i politicky snazší zasáhnout v Libanonu, geograficky bližším a politicky slabým.

Arúrí je nejvýše postaveným zlikvidovaným představitelem Hamásu i proto, že se Izraelcům nepodařilo ani za tři měsíce vypátrat, natož zabít nebo zajmout některého z nejvyšších velitelů hnutí přímo v Gaze, zejména Jahju Sinvára.

To je jejich velký neúspěch, protože jejich odstraněním by Izrael mohl dosáhnout rychlejšího rozdrolení ozbrojeného odporu Hamásu – odhaduje se, že hnutí zatím má k dispozici asi polovinu svých kapacit a nadále je schopno odpalovat střely až do středního Izraele.

Nesmiřitelný

Čtěte také

Izraelci v loňském roce vyslali signál, že by válka v Gaze mohla skončit rychle, pokud by lidé jako Sinvár byli ochotni odejít přes Egypt do exilu, tato nabídka ale zůstala oslyšena. Po Arúrího smrti se atmosféra zase trochu změní.

Při pohledu z ještě větší vzdálenosti hraje roli ještě jedna neznámá a to je vzájemný poměr mezi jednotlivými složkami Hamásu, tedy civilním a vojenským křídlem a zejména vedením Hamásu v Gaze a v exilu. Válka podle některých tvrzení znamenala mimo jiné přesunutí těžiště rozhodování z Kataru do Gazy.

Jan Fingerland

Izraelský atentát je sporný v tom smyslu, že byla narušena suverenita Libanonu, pokud v případě státu řízeném Hizballáhem a zprostředkovaně Íránem lze mluvit o skutečné svrchovanosti. Izraelci dali najevo, že nejde o útok na Libanon, ale Hamás, ale současně vycházejí z logiky, že pokud se z Libanonu chystá útok na Izrael, stává se dotyčný člověk legitimním cílem.

Ovšem kritika, podle které smrt Arúrího oddaluje mír, se míjí s realitou. Sám tvrdil, že Hamás nesmí nikdy přistoupit na mír a že jeho úkolem je udržovat Palestince radikalizované a v hněvu. Nesmějí se spokojit s dohodou. Muž, který se děsil smíru, už pobývá jinde.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio