Jan Fingerland: Woland na cestách aneb Moskva vyrazila proti exilovým umělcům

19. únor 2024

Rusko nezapomíná. A to ani oblíbeným zpěvákům a muzikantům, jak zjistilo sedm členů hudební skupiny Bi-2 poté, co na týden skončili v thajském detenčním centru. Po tu dobu nevěděli, zda jejich příští adresou nebude některé z vězení v Rusku.

Čtěte také

Skupina Bi-2 existuje už od konce 80. let, a i když byla založena v Bělorusku, od 90. let je chápána jako součást postsovětského, nebo rovnou ruského hudebního světa. Její složení se proměnilo, ale dva ze zakladatelů jsou stále jeho členy. Skupina sice zpívá rusky, ale její členové se už v 90. letech rozběhli do světa, většinou do Izraele, ale také Austrálie. Nadále ovšem koncertovali v ruských městech.

Na břehu pravdy

Zásadní změnu přinesl předloňský ruský útok proti Ukrajině, protože Bi-2 se proti němu otevřeně postavili. Všechny jejich koncerty byly zrušeny, a oni raději odjeli a vystupují jen v zahraničí. Zpěvák Jegor Bortnik, který má výhradně izraelské, ale nikoli ruské občanství, byl úřady označen za „zahraničního agenta“.

Čtěte také

Krize nastala koncem ledna, kdy Bi-2 uspořádali koncert na thajském ostrově Phuket, kam jezdí mimo jiné hodně Rusů. Thajské úřady hudebníky zatkli s tím, že nemají příslušné pracovní povolení a porušili místní zákony. Nikdo nepochyboval, že se tak stalo na nátlak z Ruska. Vážnější byla obava, že Thajci vyhoví ruskému požadavku na vydání zatčených hudebníků do Ruska.

Po úřední bitvě, do které se zapojili i diplomaté Izraele, Austrálie a Spojených států, nakonec k nelibosti Moskvy mohla skupina po týdenním věznění odjet do Izraele. Je to hřebíček do rakve chřadnoucích rusko-izraelských vztahů. Ruští obhájci lidských práv případ ruského tlaku na Thajsko považují za vážný milník ve vnitroruských záležitostech. Svědčí prý o rozhodnutí úřadů zesílit tlak na ruské exilové umělce, kteří veřejně vyjadřují nesouhlas s Putinovou politikou.

První z řady

Čtěte také

Nedávno byl ruskému rapperovi „Morgenšternovi“ odepřen vstup do Dubaje, kde v posledních letech žil. Jeho dubajské koncerty byly zrušeny už dříve poté, co ho ruské úřady označily za „zahraničního agenta“. I on se dostal na černou listinu poté, co odsoudil ruskou válku na Ukrajině.

Maximu Galkinovi, jednomu z nejpopulárnějších ruských komiků, byl odepřen vstup na Bali, kde měl vystoupit 27. ledna. Je to ten Galkin, který využil svého izraelského občanství a usadil se po začátku války se svou manželkou, popovou hvězdou Allou Pugačovovou v Izraeli. Jeho žena se nakonec vrátila, ale Galkin nadále veřejně kritizuje Putinovu válku a na živobytí si vydělává vystoupeními pro ruský exil.

Jan Fingerland

Znalci ruské politiky upozorňují, že úřady vlastně přenesly tlak vykonávaný doma i na zahraničí. Exilový ruský politik a aktivista za lidská práva Dmitrij Gudkov se domnívá, že incident na Phuketu je součástí organizované kampaně Kremlu, která byla spuštěna právě v době nadcházejících ruských prezidentských voleb. Moskva by prý ráda uspořádala velký proces s podobnou skupinou neposlušných, který by zastrašil ostatní.

Bi-2 mohli těžit se své slávy, kultovního postavení a držení zahraničních pasů. To nemusí být pravda příště u jiných umělců. „Každý ruský občan žijící v zahraničí by měl být znepokojen,“ řekla listu The Times of Israel pařížská právnička Julia Koroleva s tím, že jde velmi nebezpečný precedens.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio