Jan Jůn: Byly britské místní volby opravdu očekávaným debaklem pro premiéra Johnsona?

8. květen 2022

Stovky nezvolených britských konzervativních radních a starostů vybízejí nyní své poslance, aby odvolali premiéra Borise Johnsona z vedení strany a země po neúspěšných místních volbách. Mezitím ale ti spokojení znovuzvolení tvrdí, že onen očekávaný debakl strany coby důsledek večírkového skandálu nebyl až tak hrozný, jak mnozí předvídali.

Konzervativci však nakonec v Anglii obhájili pouze tisícovku křesel radních, ve srovnání s více než dvojnásobným počtem labouristů a liberálními demokraty, neobvykle pro ně s vysokými sedmi stovkami, a zelenými s více než stovkou.

Čtěte také

Ve Walesu mají nyní labouristé přes pět stovek radních, velšští nacionalisté dvě stovky, nezávislí přes tři stovky a konzervativci na čtvrtém místě přes sto, před liberály se sedmdesáti. Ve Skotsku pak trvá převaha nacionalistů SNP se čtyřmi a půl stovkami radních a konzervativci jsou za labouristy na třetím místě, před liberály.

V Severním Irsku pak byl učiněn důležitý krok k budoucímu sjednocení ostrova, protože proirští nacionalisté Sinn Féin získali v provinčním shromáždění poprvé v dějinách většinu. Tolik řeč čísel, i když Severní Irové ještě v sobotu večer počítali hlasy.

Johnsonovo setrvávání stranu poškozuje

Premiér sám si v den voleb maloval panáčky s žáky jedné londýnské mateřské školy a tvrdil, že ztráty konzervativců kopírují obvyklý pokles popularity vlády uprostřed parlamentního volebního cyklu a že nyní musí s vervou řešit problémy jako inflace nebo růst cen energií.

Čtěte také

Jak to hodlá řešit, by mohl ukázat novým vládním programem, při slavnostním začátku nového parlamentního cyklu v úterý, který královna obvykle zahajuje přečtením programu z trůnu ve Sněmovně lordů celému parlamentu. Letos by ji však kvůli zdravotním problémům mohl nahradit princ Charles.

Prohry konzervativců v klíčových londýnských obvodech Westminster, Wandsworth a Brent (a povolební mapa Londýna dál zčervenala) nebo v Portsmouthu naznačily přes podporu na severu země, že by strana mohla podle přepočtů BBC na parlamentní volby příště s 30 procenty nevyhrát. Labouristé s 35 procenty by spolu s 19 procenty liberálních demokratů měli většinu a mohli by utvořit koaliční vládu. Vůdce oslavujících liberálů Ed Davey se dokonce nechal slyšet, že konzervativci „nemají nyní na vybranou než postrčit Johnsona do žumpy, kterou si sám vykopal“.

Volební výsledky posílily labouristy, ti ale projevují jen mírnou radost. Stín bývalého ultralevicového vedení Jeremyho Corbyna zcela nezmizel, když voliči ukázali jen pomalu rostoucí důvěru ve vedení sira Keira Starmera.

Jan Jůn

V souladu s tvrzením konzervativních rebelů požadujících odchod premiéra Johnsona – a je možné, že oněch dopisů Výboru 1922 odchod požadujících nyní přibyde – se dá tvrdit, že Johnson opravdu stranu setrváváním v úřadu poškozuje.

Jeho aktivity v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině mu sice poněkud pomohly napravit reputaci, možné další policejní pokuty za ilegální večírky a publikace dlouho očekávané kritické zprávy Sue Grayové mohou ale jeho postavením brzy kriticky otřást i přesto, že to místní volby zjevně nedokázaly.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio