Jan Jůn: Mayová stále hájí svou dohodu a odsuzuje i nové referendum

18. prosinec 2018

Karikaturista deníku The Times přišel v úterý s bizarním dárkem k Vánocům.

Miniaturní premiérka Mayová v krabičce pod plastovým okénkem a po stisknutí knoflíku stále donekonečna opakuje to samé: „Brexit znamená brexit“, „Řekla jsem to jasně“, „Projevená vůle lidu“ a „Nic se nezměnilo“. Stále znovu a kolem dokola.

Filip Nerad: Mayová politicky přežila. Zatím

Theresa Mayová

Britská premiérka žije. Myšleno politicky, samozřejmě. Pokus o sesazení vlastními poslanci ustála, i když její pozice je nadále velmi otřesená.

Hračka „je letošní nutnost pod stromeček, ať už ji chcete či ne“ a je k dodání před 21. lednem, „pokud to schválí brexitářská skupina ERG“, dodává karikaturistův text kolem vyobrazení.

Dobrý muž se zjevně nechal inspirovat pondělními scénami ve sněmovně. Premiérka tam po prohlášení o jednání v Bruselu do omrzení odpovídala stále stejně či podobně na tvrdé otázky poslanců, včetně toho, proč nepovolí hlasování o své dohodě s unií ještě před čtvrtečním odchodem parlamentu na vánoční prázdniny.

Za promarněný další měsíc to v odpovědi na její prohlášení označil i vůdce labouristů Jeremy Corbyn a později vyslovil vyjádření nedůvěry premiérce, což na rozdíl od vyjádření nedůvěry vládě nic neznamená a mnozí tvrdí, že on dobře ví, že by to hlasování prohrál.

Neústupná tvrdohlavost

Jediné, co Mayová v debatě připustila, bylo, že debata o její dohodě ve sněmovně začne 7. ledna a hlasovat se pak bude ve třetím lednovém týdnu. Neodpustila si za to výmluvný útok na zastánce referenda o oné dohodě, neboť prý lid už hlasoval a projevil svou vůli. Ano, jako ta hračka karikaturisty.

Britští politici popírají realitu. V březnu se brexit nejspíš konat nebude, myslí si Prouza

Tomáš Prouza

Sto a jeden den zbývá do plánovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie. Stále přitom není jasno, jak bude brexit vypadat. „I pro zbytek Evropy je strašně smutné a nešťastné pozorovat, do jakých problémů se Británie sama dostává,” říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti za ČSSD Tomáš Prouza v Interview Plus.

Zajímavé však je, že pro druhé referendum se vyslovuje stále více poslanců a osobností, včetně například bývalých premiérů Majora a Blaira, jehož postoj premiérka veřejně nazvala zradou voličů a znevážením premiérské funkce. 

Skupina zastánců referenda z řad labouristů se mezitím setkala s vicepremiérem Liddingtonem, aby se prý pokusil přesvědčit premiérku Mayovou, že při rozštěpení parlamentu by to byla nejlepší cesta vpřed, „neboť Mayové dohoda je zcela něco jiného, než pro co lid hlasoval“.

Mezitím se však premiérka stále snaží o jednání s Evropskou unií o právnicky závazné vysvětlení doložky známé jako „irská pojistka“ v její dohodě o brexitu, což by mělo naklonit poslance, aby pak v onom klíčovém hlasování její dohodu podpořili. Dosud to však stále vypadá na odmítnutí a existuje nejméně šest dalších možností, co dělat, včetně setrvání v unii a tvrdého brexitu.

Jan Jůn

O zintenzivnění příprav na něj i dalších alternativách jednala během úterka vláda, ale je možné tvrdit, že jen tak na oko, aby Mayová přiměla unii k onomu vysvětlení irské pojistky a vyřadila ze hry stále populárnější „druhé referendum“. Sněmovna by pak vybírala mezi tvrdým brexitem a její dohodou a premiérka prý stále věří, že by zvítězila.

Její neústupná tvrdohlavost je za nynější situace předmětem vtipů, ale je zároveň téměř obdivuhodná a mnoho Britů ji oceňuje. Co ale bude dál, nikdo stále neví.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související