Jan Jůn: „Podpořte moji dohodu, nebo nebude brexit,“ hrozí brexitářům Mayová

18. březen 2019

Je to téměř neuvěřitelné, ale po víkendu plném nových zvratů připomíná nyní vyhrocená situace ohledně brexitu scény ze Shakespearova Macbetha.

Podle všech předchozích očekávání by měla nyní premiérka Theresa Mayová už v úterý či ve středu, tedy před odjezdem na summit Evropské unie, předložit svou dohodu už potřetí sněmovně ke schválení po odmítnutí před týdnem. 

Thomas Kulidakis: Je dobrexitováno, EU by měla povolit odklad

Brexit

Britští poslanci vyloučili možnost odchodu z Evropské unie bez dohody za všech okolností. Největší hrozba pro Evropskou unii, Spojené království a potažmo i celosvětovou ekonomiku je zažehnaná.

Pokud by byla schválena, Mayová by požádala unii o odložení data odchodu z 29. března na konec června, aby bylo vše možné schválit.

Pokud by dohoda neprošla, musela by premiérka žádat o delší odklad odchodu až o rok či dva, kvůli vypracování nové dohody. Mezitím by ve sněmovně došlo na tzv. „indikativní hlasování o schválitelných alternativách dalšího postupu“.

Premiérka zvolila onu Macbethovskou taktiku cukru a biče proti dohodu odmítajícím členům vlastní konzervativní rodiny, tedy tvrdým brexitářům skupiny známé pod zkratkou ERG a v nedělníku The Sunday Telegraph je vyzvala, aby se „zachovali jako vlastenci“ a dohodu napotřetí podpořili.

Macbethovi velmoži

Bezprostředně hrozí tvrdý brexit, Británie nejspíš požádá o odklad, předpovídá analytik

Brexit

Britští poslanci v úterý již podruhé odmítli dohodu o odchodu Spojeného království z Evropské unie, tentokrát rozdílem 149 hlasů. Pro hlasovalo 242 poslanců, proti bylo 391. Premiérce Therese Mayové nepomohl ani dodatek týkající se irské pojistky, který v pondělí vyjednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ten po jednání prohlásil, že šlo o vzácnou druhou šanci a žádná třetí se už nebude opakovat.

Jinak - pokud to před jejím odjezdem na summit neučiní - jim pohrozila výrokem „neodejdeme z unie po mnoho měsíců, jestli vůbec kdy“ a dodala, že by se měli veřejně vyslovit, jak hodlají hlasovat. 

Ministr financí Hammond pak potvrdil, že pokud by to vypadalo, že do summitu se pro schválení dohody nenajde podpora, hlasování se odloží a premiérka unii požádá o pro brexitáře katastrofální delší odklad odchodu.

Hammond mezitím jednal v Londýně se severoirskými unionisty o nové finanční podpoře pro provincii, což mnozí označovali za pokus vlády stranu kvůli dohodě podplatit.

Druhé referendum o brexitu je nutné. Navzdory všem rizikům, tvrdí komentátor Financial Times

Demonstrace proti brexitu

Jak dopadne brexit? Otázku klade komentátor britského deníku Financial Times Martin Wolf. Přiznává, že odpověď nezná, stejně jako kdokoliv jiný. Navrhuje ale, co by se ohledně procesu odchodu Velké Británie v Evropské unie mělo stát – řešením je prý druhé referendum.

Mayové se nabádáním i hrozbami podařilo následně zviklat řadu tvrdých brexitářů, včetně například ministryně McVeyové a sám vůdce skupiny ERG Rees-Mogg se nechal v rozhlase LBC slyšet, že pokud by unionisté hlasovali pro dohodu - a tvrdý brexit, nad který není, by vypadl ze hry - mohl by si to rozmyslet a premiérku podpořit.

Nakonec však v pondělním vydání deníku The Daily Telegraph vyzval exministr zahraničí Boris Johnson poslance, aby se nenechali zviklat a hlasovali proti dohodě, neboť schválením by dovolili unii „Británii donekonečna vydírat“. Neústupně dodal, že Mayová musí v Bruselu znovu požadovat změnu „irské pojistky“.

Dvaadvacet nejtvrdších brexitářů zároveň v pondělí v dopisu témuž deníku, což vypadalo jako koordinovaný nápor, podporu dohody tvrdě odmítlo, jako ti Macbethovi velmoži.

Jan Jůn

Premiérka nakonec prohlásila, že může požádat unii o odklad i bez pokusu o schválení dohody sněmovnou a všichni dál hádají, zda ona hlasování nakonec připustí. Dá se tedy tvrdit, že na stole tak deset dní před původně plánovaným brexitem zůstávají tři možnosti: odchod bez dohody, jakási „norská alternativa“, či referendum o tom, zda Mayové dohoda nebo zrušení brexitu. Nikdo tedy dál opravdu neví, co bude.

autor: Jan Jůn
Spustit audio