Jan Jůn: Smutný britský rekord brání rychlému uvolnění stavu nouze

7. květen 2020

Británie dosáhla smutného rekordu. Je na prvním místě v Evropě v počtu koronavirových úmrtí. Poté co v úterý 5. května předstihla Itálii. A právě když se stále naléhavěji diskutuje o uvolňování stavu nouze a rozjetí ekonomiky.

Smutný rekord ve středu (6. května) vzrostl o dalších 649 úmrtí a přesáhl 30 tisíc. To ilustruje, jak těžko Británie epidemii zvládá kvůli naivně zpožděnému vyhlášení stavu nouze.

Čtěte také

Podle nových informací sněmovny tehdy nebyly uzavřeny hranice a letiště (a některá fungovala i pak), a přijížděly tisíce nakažených osob z Itálie a Španělska. Do karantény šly z nich pouhých 300, takže rázem bylo nakažých 50 tisíc lidí.

Přesto ministr pro bezpečnost Brokenshire vše obratně svedl na „rady zdravotnických specialistů,“ tvrdil v rozhovoru pro BBC. Taky, že uzavření hranic by mnoho nezměnilo.

Jak v posledních dnech přiznali kritizovaní ministři i čelní zdravotničtí specialisté, nákaza se bleskurychle šířila a úmrtí narůstala zvláště v domovech důchodců. Jejich pracovníci si dodnes stěžují, že stále nemají dostatek ochranných oděvů, masek či roušek.  

Panovnice a nelibost nad situací

Čtěte také

Není divu, že premiér Johnson během středečních interpelací – prvních po šesti týdnech od onemocnění a narození syna Wilfreda – čelil (také poprvé), kritice vůdce opozice sira Keira Starmera.

Ten prohlásil, že země „byla příliš pomalá ohledně stavu nouze, testování nemocných, monitorování nakažených a dodávek osobních ochranných prostředků“ a dodal, že 48 procent lékařů si prostředky musí stále kupovat.

Premiér Johnson opáčil, že „hořce lituje“ ztrát na životech a na otázku proč testování obyvatel už čtvrtý den nedosahuje ministrem zdravotnictví Hancockem slíbených sto tisíc denně, slíbil, že do konce měsíce jich bude 200 tisíc.

Čtěte také

Uvolňování stavu nouze musí být obezřetné, aby se zabránilo možnému druhému nárůstu epidemie, a zkouší se monitorování nákazy přes mobily na ostrově Wight. Johnson dodal, že v neděli oznámí zemi plán postupného uvolňování a v pondělí jej představí sněmovně. Nic převratného to však asi nebude.

Vláda musí navíc zvládat další nelehké úkoly. Začínají tvrdá jednání o obchodní dohodě s Amerikou, zatímco budoucí vztahy s Evropskou unií dospěly podle irského vicepremiéra Coveneyho do slepé uličky. Jak tedy hodlá vláda jednat přes internet na dvou frontách najednou, je těžké odhadovat.

Chmury určitě trochu rozptýlí páteční oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války v Evropě. Budou se odehrávat v televizi, na internetu a na balkonech i v předzahrádkách domků měst a vesnic za dodržování dvoumetrového odstupu a za zpěvu válečného trháku „Opět se sejdeme“ zpěvačky Věry Lynn (která opět zazpívá). Večer zakončí přímý přenos projevu královny.

Jan Jůn

Pozoruhodné je, že 94letá panovnice stále umí dát najevo nelibost nad situací velmi subtilním a neobvyklým způsobem. V úterý totiž telefonicky blahopřála australskému premiéru Morrisonovi – tvrdému kritikovi britského postupu – k úspěchu boje proti koronaviru a ukončení stavu nouze a my se můžeme se jen domýšlet, co tím asi chtěla naznačit britskému premiérovi.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.