Jan Kaliba prozkoumal nejvyšší dům světa o jedné místnosti: tisíciletou sekvoji s obří dutinou

Silnice číslo 101 patří mezi ikonické americké cesty. V úsecích, kde se odklání do vnitrozemí, je někde tak úzká, že místo dálnice připomíná okresku. Na takovém místě se skrývá atrakce tohoto silničního tahu: strom, který je podle místních zároveň nejvyšším domem světa o jedné místnosti.

Je snadné projet bez povšimnutí, místní unikát ohlašuje pouze vývěsní štít se slovy „dům ve stromě“.

V malém domku přilepeném na strom prodává Angela Blackwell upomínkové předměty a vybírá dva dolary za prohlídku stromu s obří dutinou.

Čtěte také

Do dutého kmene se vstupuje přes mohutné kořeny přímo z prodejny. Je to nejvyšší dům na světě tvořený jedinou místností. Dutina má na výšku patnáct metrů. Strom samotný je vysoký pětasedmdesát a jeho kmen má průměr deset metrů. 

Býval vyšší, než do něj udeřil blesk. Právě tato událost z něho před třemi sty lety udělala raritu. Přežila vlastní požár a její jizvu dnes obdivují cestovatelé z celého světa.

Blesk zažehl slávu

„Strom je starý asi čtyři tisíce let a když do něj před třemi sty lety udeřil blesk, vypálil v něm tuto dutinu. Na počátku minulého století sem přišla učitelka, osadila dutinu dveřmi a oknem a proměnila ho v obchod se suvenýry,“ vypráví současná provozovatelka krámku.

Čtěte také

Podle jiné verze příběhu koupila pozemek se stromem učitelka Minnie Stoddard Lilley v roce 1925, kdy už okna a dveře měl. Tehdy tudy slavná silnice 101 nevedla, budovat se začala v roce 1929. Trestanci, kteří ji stavěli, prý přespávali uvnitř stromu.

S dokončením silnice a přílivem cestovatelů se ze sekvoje stala skutečná turistická atrakce a Minnie tu otevřela obchod se suvenýry.

„Žít tady muselo být drsné, ale myšlenka udělat si dům z dutého stromu se mi líbí. Moc často se nemůžete procházet vnitřkem stromu. A i když ho zasáhl blesk, je stále živý, silný a roste,“ uzavírá Angela.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio