Jan Pirk: Být politicky aktivní je nutné. Pokud tu chceme žít, měli bychom přiložit ruku k dílu

6. květen 2019

Kardiochirurg Jan Pirk je spojen s Kardiocentrem IKEM, jehož byl dlouholetým předsedou. Na celkový odchod z lékařské praxe se připravuje. Nečeká, až ho konec kariéry překvapí. Podotýká, že je nutné se poučit u kolegů, kteří takovým předělem už prošli, a všímat si, jak se chovali.

„Našel jsem si už dalšího koníčka, kromě běhání a sportu, což je sbírání autoveteránů. Na svých učitelích, kteří nám předali kliniku, jsem viděl, že až přestanu šéfovat, a pak i operovat, tak nebudu mít co jiného dělat než bloudit bezcílně po klinice,“ míní host Osobnosti Plus.

Zatím mlčí

Jak kardiochirurg říká, on sám se na každou operaci těší a přistupuje k ní s respektem. Pojistil si ale vlastní sebereflexi u profesora Ivana Netuky, který přebral vedení IKEMu po něm.

Češi jsou po zkušenosti s komunismem stále málo přirozeně sebevědomí, myslí si Šimon Pánek

Šimon Pánek

Šimon Pánek stojí od roku 1992 v čele humanitární organizace Člověk v tísni a dlouhodobě má vhled do mezinárodních vztahů a zahraniční politiky „V Česku jsme ve společenské křeči, nejistotě a tápání,“ říká.

„Chci, aby mi řekl v případě, že sám nepoznám, že už nemám v chirurgii brilanci. Tak jako jsem to řekl já svým učitelům, kteří byli skvělí chirurgové, ale v určitém věku už to tam nebylo. Upozornil jsem je, protože by si kazili své dobré jméno, a oni to akceptovali. Ivan Netuka zatím mlčí,“ uvádí.

Pirk se nevyhýbá ani politickým tématům a upozorňuje, že i když byl k vidění, jak podporuje politické kandidáty i ideje, zatím se do vlastní kandidatury nevrhá.

Přiložit ruku k dílu

„Byl jsem osloven několika subjekty, abych kandidoval do Senátu, ale ještě chci zůstat u operování. Neřeknu kterými, ale prozradím, kdo to nebyl. Nebyla to KSČ, hnutí ANO a Okamura.“ Přesto říká, že být jakkoli politicky činný je nutné.

„Pokud tady chceme žít, v Česku je to moc hezké, tak bychom měli všichni přiložit ruku k dílu. Měli bychom se o to starat. Teď jezdívám každý rok nadační jízdu, kde vybíráme peníze na rehabilitaci onkologicky nemocných dětí. A při tom vidím spoustu malých městeček, vidím, jak se o ně lokální politici starají a jsou to opravdu jejich města. Pamatuji, jak byla před padesáti lety ošklivá. Tak si myslím, že malá politika je pro nás obyčejné lidi mnohem důležitější než ta velká,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Jan Pirk bude mluvit blíže ještě o svém vztahu ke sportu. „Sportováním si možná o rok, o dva prodlužíte život. Ale hlavně si prodloužíte jeho aktivní část, to hezké, co v životě je, než přijde smutné stáří,“ vysvětluje.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související