Jan Vrba: Jarní proměny

20. březen 2019

Barvité líčení rozmarů vrtošivé přírody. Z potulek Dražinovskou horou čte Jaroslav Konečný. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jan Vrba byl český lesník, učitel, básník a spisovatel. Narodil se 10. července 1889 v Klenčí pod Čerchovem – v krajině, která jej inspirovala při psaní povídek a básní. Během lesnických studií ve Vídni uveřejnil své první žurnalistické texty, v roce 1909 mu první básně otiskl regionální týdeník Obrana Podyjí v Dačicích. Od roku 1919 pracoval několik let jako novinář, od poloviny dvacátých let minulého století se po zbytek života věnoval literární tvorbě – jeho posmrtně vydané sebrané spisy obsáhly 76 svazků.

Velké množství jeho literárních prací bylo opakovaně terčem kritických poznámek, upozorňujících na značnou kvalitativní nevyrovnanost. Nicméně ta část jeho díla, která zpracovává náměty z jeho hlavního inspiračního zdroje – přírody, obstála ve zkoušce času.

V povídce Jarní proměny autor barvitě líčí rozmary vrtošivé přírody. Provádí nás horkým březnovým dnem, první jarní bouřkou až k vlažnému večeru. Jan Vrba si vskutku své čtenáře i posluchače lehce podmaní bohatě obrazivým vyprávěním, detailním zachycením proměn a povyků neklidného počasí. Slova tu kreslí rozmáchlý impresionistický obraz, který ve své hloubi skrývá i drobná překvapení.

Účinkuje: Jaroslav Konečný
Režie: Vítězslav Bartoš
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 1979.

Spustit audio