Jana Hlaváčová

26. prosinec 2008

Dnešním hostem Dopoledního Radiožurnálu byla úspěšná herečka, známá nejen z televize a filmů, ale především z divadelních prken - Jana Hlaváčová. Řeč byla nejen o její roli Mefistofely ve známém snímku Kam čert nemůže, ale například i o tom, jaký názor má na účinkování v současných seriálech. V sobotu 27. prosince bude hostem režisér Václav Vorlíček.

Během svého života už ve filmu, v televizi i v divadle ztvárnila celou řadu rolí. Období vánočních svátků, které je v programovém vysílacím schématu televizí zároveň i obdobím repríz mnoha oblíbených českých filmů, vybízí k otázce - dívá se Jana Hlaváčová sama na sebe v televizi? "Jak kdy. Třeba dneska, když vidím Kam čert nemůže, tak se trochu stydím, jelikož když vidím takový jelítko, který nic nevědělo - no je mi trochu trapně," směje se úspěšná herečka.

Právě role Mefistofely ze snímku Kam čert nemůže znamenala v její kariéře průlom. Jak si ji, tehdy osmnáctiletou, vlastně režisér Podskalský pro ztvárnění hlavní úlohy ve svém filmu vybral? Stalo se to vlastně náhodou, popisuje Jana Hlaváčová a dodává: "A možná proto, že jsem o tom nic netušila, nevěděla jsem nic, tak to bylo u kamerové zkoušky takové bezprostřední a já byla obsazena. A ten film pro mě znamenal úžasný start."

Právě v tomto snímku hrála i s takovými herci, jako byli například Jan Horníček, Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský či Vlastimil Brodský. Jak na spolupráci s nimi vzpomíná? "Já jsem vždycky jen seděla, pořád ústa dokořán a jenom jsem se snažila, abych si to všechno pamatovala a mohla to potom doma mamince vyprávět."

Jana Hlaváčová je však známá především z divadelních prken - mnozí její význam pro divadlo přirovnávají k tomu, který měla Jana Brejchová pro film. A ke své práci přistupuje velice zodpovědně. "Nechci zradit sama sebe, protože já bych pak nemohla na to jeviště vystoupit, styděla bych se před lidmi."

Sama Jana Hlaváčová v této souvislosti podotýká, že s tím, jak se mění doba, začínají herci některé z nabídek přijímat především kvůli jejich příznivé finanční stránce. "Takže když jsem třeba váhala, jestli účinkovat v jednom seriálu, tak mi Bára říká: A na co čekáš? Na umění? No to se asi nedočkáš." A koho má Jana Hlaváčová na mysli onou "Bárou"? Svou dceru - herečku Barboru Munzarovou.

Lucie Výborná se v Dopoledním Radiožurnálu Jany Hlaváčové ptala například i na to, jak dnes vzpomíná na své účinkování v Národním divadle. Proč se ji její herecký kolega Karel Höger během zkoušky snažil donutit, aby ho udeřila? A proč Jana Hlaváčová nedělá rozdíly mezi účinkováním v Národním divadle a v zájezdových představeních?

Záznam celého rozhovoru s Janou Hlaváčovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.