Japonsko hraje s Jižní Koreou špinavou hru na spojenectví, píší Korean Times

1. prosinec 2019

Rozbuškou zatím poslední z dlouhé řady hádek mezi Japonskem a Jižní Koreou se stal osud dohody o vzájemné výměně zpravodajských informací. Už jen samotná podoba této epizody přitom nedává dobrý základ pro řešení mnoha sporných otázek, které mezi Tokiem a Soulem stále panují.

Ve svém úvodníku to píše list Korea Times. Jihokorejské vedení podle něj musí hledat odpověď i na otázku, jestli je Japonsko vůbec připravené k opravdovému dialogu.

Čtěte také

Šarvátka o zpravodajsko-vojenskou smlouvu podle editorialu připomínala „hru na pravdu“. Začala ve chvíli, kdy jihokorejská vláda oznámila prodloužení dohody jen šest hodin před jejím vypršením. Některá japonská média ale o rozhodnutí Soulu informovala už hodinu před oficiálním oznámením ze strany úřadů. Jižní Korea proto Japonce podezřívá, že informace novinářům schválně předali.

Aby toho nebylo málo, japonský premiér Šinzó Abe rovněž prohlásil, že jeho kabinet neustoupil ani o píď v obchodních sporech s Jižní Koreou. Jiní vládní představitelé pak mluvili o tom, že Jižní Korea podlehla nátlaku Spojených států. Washington prý totiž trval na tom, aby Soul s Tokiem dál spolupracoval. Japonsko mělo tedy zaznamenat diplomatické vítězství, některé tamní deníky dokonce psaly o „perfektní hře“.

Špinavá hra

Jihokorejská strana to vše důrazně popřela a obvinila japonské protějšky z překrucování skutečnosti. Bezpečnostní poradce jihokorejské vlády také obvinil japonské úředníky z toho, že chybně vyložili obsah dohody o zpravodajské spolupráci. Zároveň tvrdil, že Japonci už nabídli omluvu.

Čtěte také

To však jeden z představitelů vlády v Tokiu důrazně odmítl, žádná podobná nabídka prý určitě nepadla. Tahanice nicméně pokračovala, když do věci vstoupil mluvčí jihokorejského prezidenta, podle něhož se Japonsko skutečně omluvilo.

Jak Korea Times k tomu všemu poznamenávají, je politováníhodné, že se japonský kabinet vůbec zapojil do této „špinavé hry“ kolem podmíněného prodloužení spojeneckého paktu.

Tokio se v pohledu editorialu snaží vyložit zachování dohody jako vlastní výhodu. Takové chování je ale neprofesionální, nediplomatické a poškozuje vzájemnou důvěru. Naléháme na Japonsko, aby od podobného chování příště upustilo, stojí v redakčním komentáři.

Podle něj musí Jižní Korea k dohodám s Japonskem přistupovat s nejvyšší opatrností. Zároveň je třeba se vyhnout zbytečný hádkám. Jen tak je možné pokračovat v rozhovorech o sporných otázkách, například ve věci odškodnění Jihokorejců zotročených za druhé světové války Japonskem, doporučuje deník Korea Times.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.