Jarní počasí láká pěší turisty a cyklisty do Krkonoš. Důležitá je ohleduplnost a respekt obou skupin

11. duben 2024 07:37

V nížinách sice rozkvetly stromy, na hřebenech Krkonoš ale stále leží sníh. Horská služba proto upozorňuje turisty, aby své výlety dobře naplánovali, dostatečně se vybavili a hlavně respektovali všechna pravidla návštěvního řádu národního parku. Ta platí bez ohledu na počasí po celý rok.

Čtěte také

„Lidé si často nedokážou dost dobře uvědomit, že ta situace na hřebenech Krkonoše je opravdu úplně jiná a pořád se to ještě stále blíží spíše zimním podmínkám,“ upozorňuje mluvčí horské služby Marek Fryš.

Pěkné počasí láká spoustu lidí do hor, na hřebeny, ale někteří podceňují své vybavení. „Sníh je rozbředlý a velice mokrý. Velmi rychle může dojít k promočení a podchlazení, zejména u dětí. V posledních dnech jsme řešili takové případy, kdy jsme turisty evakuovali, nebyli schopni pokračovat dál, protože děti byly podchlazené. Právě kvůli promáčenému oděvu i botám.

Cyklisté, kteří přijíždí do Krkonoš, se zatím kvůli sněhu daleko nedostanou. Přesto i tak se musí držet pouze po vyznačených cestách. Na spoustu bud se cyklisté dostanou ale pouze jedním směrem.

Čtěte také

„Na kole se dostane turista například k Luční a Labské boudě. Ale jsou to jednosměrné komunikace, kde je možné přijet k tomu objektu a potom se musí stejnou cestou zase vrátit, vysvětluje mluvčí krkonošského národního parku Radek Drahný.

Na hřebeny musí jet často po klasické silnici, jenže po ní se pohybují i ti, co jdou pěšky.

„Ať už vezmeme Labskou či Luční boudu, musíme si uvědomit, že se tam mísí pěší turisté a cyklisté. Čili tam je otázka hlavně ohleduplnosti, kterou tyto dvě skupiny musejí mít vůči sobě, apeluje na všechny Marek Fryš.

Do Krkonoš se vydává stále víc lidí na elektrokolech, ale silnější stroje do hor nesmí.

Čtěte také

„V okamžiku, kdy má ten stroj motor silnější než 25 kilowatt a zároveň není používána síla člověka k jeho pohybu kupředu, tak to není považováno za bicykl, ale je to považované za motorové vozidlo, vysvětluje Radek Drahný.

Takové kolo už musí mít povolení k vjezdu, pokud ho nemá, řidiči hrozí pokuta. Pohyb turisté neustále hlídají strážci, často bohužel naráží na nepříjemné problémy. „Naštvaní turisté nám například píší, že museli uskakovat před bezohledně jedoucím cyklistou. Nebo naopak, že cyklisté jeli po legální cyklostezce a rodiče s dětmi zabrali celou cestu a nebyli ochotní ustoupit, dodává Radek Drahný.

To je špatné z jedné i z druhé strany. Na horách by se zkrátka měli všichni respektovat.

Spustit audio

Související