Jaro hlučné a ušpiněné od tiskařské barvy. V Praze proběhne již čtvrtá Spring Zine Party

26. duben 2023

„Chyběla mi tady akce, která by svým nastavením umožňovala každému, kdo tvoří fanzin, aby se na ní mohl prezentovat. Bez toho, aby musel řešit, jestli si může dovolit zaplatit za prodejní místo. Právě proto je na Spring Zine Party tento prostor zdarma,“ říká Marie Fišerová, organizátorka celodenního zinařského setkání ve smíchovském prostoru Eternia, který bude letos 6. května hostit už čtvrtý ročník této unikátní akce.

Spring Zine Party je specifická i tím, že se na ní potkávají tvůrci jak ze striktně punkové, tak i umělecké scény a samozřejmě také kapely, které jsou důležitou součástí celého dne. Ostatně právě přes fanziny o hudbě se Marie s celou fanzinovou kulturou seznámila.

„Dostala jsem se vlastně k prvnímu časopisu v rámci punkové scény relativně pozdě, ale okamžitě mě to hluboce zasáhlo. Byl to Raw Zine, který dělal kamarád Trojka, a já si říkala, že je skvělé, že dokáže sám dělat časopis a má absolutní svobodu vyjádření svých myšlenek a emocí.“

To Marii inspirovalo k rozběhnutí svého vlastního fanzinu Mazinerie, který jí zmiňovanou tvůrčí svobodu také poskytuje. A to i přesto, že v něm zároveň poskytuje prostor svým přátelům. Poskytování prostoru pak rámuje i Spring Zine Party, kde jde navíc i o přímé setkávání tvůrců, kteří se mohou navzájem inspirovat a třeba i trochu vykročit ze svých kruhů.

Nabourávání hranic a stereotypů se ostatně odráží i v lineupu večerního koncertu, kdy jsou vystupující primárně spjati s hc/punkovou scénou, ale tentokráte od nich zazní hip hop nebo ambientní drone. Konkrétně se bavíme o Podještědském Okultistovi, za kterým stojí Jirka z Drom a Punumbra Vortex, což je projekt členů Mobius. Party to tak bude i řádně hlučná!

Kolik zinů si Marie stihne koupit? Kolik jich stihne přečíst? A které roční období je na čtení fanzinů nejlepší? Poslechněte si Modeláře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka