Je Bůh prázdnota? O setkání křesťanství a zenu se Šimonem Grimmichem

27. březen 2023

Zen a křesťanství. Co vznikne z jejich spojení a je vůbec takové propojení možné? O tom je díl Hergot!u s překladatelem, básníkem a učitelem meditace mindfullness Šimonem Grimmichem.

Zen neboli zen buddhismus je japonská odnož indického buddhismu. Slovo zen pak znamená meditativní ponoření se do sebe. Podle Šimona to ale není všechno: „zen není jenom to, že se sedí nehnutě na polštářku, ale patří k tomu i nejrůznější rituály, ceremonie nebo texty“.

Se zenem se z křesťanských církví nejčastěji potkávala ta katolická. „Má to asi více příčin. To katolictví má vybudovanou dobrou strukturu pro učení zenu. Existují kláštery, takže řada těch křesťanských zenových center je právě v klášterech,“ říká Šimon. Navíc se podle něj se zenem nejvíc protíná křesťanská mystika, ke které má katolická tradice také blízko.

Čtěte také

Důležitou osobou pro setkávání křesťanství a zenu byl německý jezuita Hugo Enomiya-Lassalle. „Je to člověk, který přinesl zen na západ a otevřel k němu cestu řadě křesťanů cestu,“ vypráví Šimon. Lassall nechápal zen jenom jako nástroj meditace. Podle Šimona „v zenu našel cestu svojí osobní spirituality“.

Lassalle přišel na to, že „cíl autenticky žitého křesťanství a autenticky žitého zenu je tentýž, vlastně jde o zkušenost absolutna,“ přibližuje Šimon. Zenový učitel Lassalla Kóun Jamada v tomto smyslu říkal, že čaj chutná stejně křesťanům i buddhistům.

V čem je sjednocování křesťanství a zenu podle Šimona problematické? Jak prožívá obě tradice on? Co je v křesťanském kontextu zenové osvícení? A jak na Lassallovo učení reagovali představitelé katolické církve? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.