Je církevní soud přísnější než ten světský? O vině, trestu a anulacích s církevním soudcem Radimem Cigánkem

30. duben 2023

Proč v dnešní době existují církevní soudy, čím se zabývají a jak takový soudní proces vypadá? Na to přišel do Hergot!u odpovědět církevní soudce, katolický kněz a kanovník Radim Cigánek. Jestli jsou církevní soudy zastaralým dědictvím minulých dob, nebo mají stále své opodstatnění, musíte rozhodnout sami.

Podle Radima se přes 90 % soudních procesů týká anulací manželství: „V případě církve se pracuje tím způsobem, že se manželství vnímá jako nerozlučné a v některých případech se uvažuje o tom, jestli to manželství nebylo od počátku neplatné.“ Pokud soudce rozhodne, že neplatné bylo, může svazek anulovat a dotyční mohou mít opět svatbu v kostele. Důvodem pro anulaci může být to, že je jeden z partnerů psychicky nezralý. Podle Radima to v praxi jsou například tzv. mamánci.

Kněží se před soud dostanou například, pokud nejsou poslušní biskupovi nebo zpronevěří farní majetek. Jako trestný čin ale církevní soud posuzuje i vztah mezi duchovním a nezletilým člověkem starším 15 let. „Církevní předpisy jsou dneska přísnější než ty světské,“ říká Radim. Hlavním úkolem církevního soudu je podle Radima nakonec přivádět lidi k Bohu: „Práce na církevním soudu by měla být duchovní služba.“

Bylo v Česku někdy církevní vězení? Kolik církevních soudů v Česku je? Kolik procent manželství u soudu skončí anulací? A jak soudy řeší případy sexuálního zneužívání ze strany kněží? Poslechněte si Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka