Je lesní zvěř v Česku přemnožená? A jak se zachovat, pokud ji potkáme na silnici?

6. prosinec 2023

V zimních měsících dochází k častějším kontaktům nás lidí s volně žijícími zvířaty. Bohužel i na silnicích. Je skutečně lesní zvěř v Česku přemnožená?

Podle nedávné statistiky, kterou zveřejnil Portál nehod, se jen na českých dálnicích ročně stane 460 havárií se zvěří. To je více než 13 procent z celkového počtu nehod na dálnicích a dohromady víc než na ostatních typech silnic.

Právě podzim a zima jsou kvůli zmíněným zhoršeným podmínkám rizikovými obdobími. K častým nehodám dochází i na cestách nižších tříd, tam ale srážky nebývají díky menší rychlosti tak vážné.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Celoročně dominují havárky způsobené střety s jeleny, na podzim to pak jsou ve velkém množství kolize s divokými prasaty. Co se týče konkrétně Olomouckého kraje, tak letos těch nehod přibylo.

„V Olomouckém kraji jsme od 1. ledna do 30. listopadu šetřili 5 319 dopravních nehod a z nich bylo 1 130 srážek s lesní zvěří. V porovnání s loňským obdobím je to o 67 nehod více,“ uvádí krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Koordinátor BESIPu radí: Mlhovky a nestrhávat volant

Čtěte také

V Olomouckém kraji patří dlouhodobě k problémovým místům obecně Jesenicko, a pak také silnice u Krčmaně na Olomoucku a úsek na dálnici u Mohelnice. Důležité je ale dávat všeobecně pozor také na silnicích mezi poli, u lesů nebo řek a potoků, kde se zvířata vyskytují.

Miroslav Charouz, krajský koordinátor BESIPu, dává i rady, jak se dá srážkám se zvěří předcházet. „Důležité je periferní vidění. A pokud jedu po komunikaci sám, tak si i rozsvítit mlhová světla. Přední mlhovky svítí více do šířky a můžu lépe zareagovat na to, co se okolo silnice děje,“ říká Charouz. A co když už ke srážce má dojít? „Nestrhávat volant, ale prudce brzdit a zatroubit,“ dodává Charouz.

  • Jaká je tedy situace s černou zvěří? Je přemnožená?
  • Co spárkatá zvěř, tedy srnky, jeleni, mufloni a daňci?
  • Jak se lidé mají chovat při procházkách v honitbách a jak se o případných probíhajících honech dozví?

Nejen na to odpovídal Jiří Procházka, místopředseda a jednatel Okresní myslivecký spolek Prostějov.

Jiří Procházka

Ve středu 13. prosince se budeme bavit na téma opravený krytý bazén v Přerově a další plavecké areály v kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související