„Je to světový nález“. Čeští archeologové v Guatemale odkryli jedno z nejstarších mayských měst

Nový pohled na civilizaci Mayů poskytne město Jaš Balán, které dosud před světem ukrývaly útroby džungle guatemalského naleziště Petén. Jednu z nejstarších aglomerací dané oblasti výprava archeologů z Česka pojmenovala po jaguárovi, posvátném mayském zvířeti.

„Já to řeknu prozaicky: je to bomba,“ uvozuje objev archeoložka Sara Polak, která zkoumá historii s pomocí umělé inteligence.

Výprava s její účastí jako první v mayské oblasti propojila umělou inteligenci a neuronové sítě při ověřování digitálních dat z leteckého snímkování Lidar. Tato laserová technologie proniká pod povrch a dokáže vykreslit charakter povrchu, tedy odhalit stavby, paláce i městské celky. A právě tato technologie byla pro objev zásadní.

Čtěte také

„My jsme čekali, že se tam něco bude skrývat, prostě jako čelisti pod povrchem, ale nečekali jsme, co to bude za pecku,“ dodává Polak.

Týdny v džungli

S výzkumnicí koukáme na video, jak se výprava prodírá v pláštěnkách džunglí. „Jsme v Guatemale v oblasti Petén, která je kousek jižně od mexických hranic. My sice skrze Lidar a analýzu ze vzduchu najdeme, kde ty budovy můžou být, ale stejně tam potom někdo musí jít a verifikovat, jestli to tam skutečně je, jestli tam nejsou ještě nějaké další objekty, který nám mohly ujít a vůbec pochopit kontext té zástavby,“ vysvětluje Polak.

Expedice strávila v Guatemale sedm týdnů. „Chodili jsme v pláštěnkách a v lijáku. A chudák Láďa už měl na zádech hodně kilo keramiky,“ přibližuje archeoložka. Dřina se ale vyplatila: vykopávky odkryly, že jde pravděpodobně o nejstarší a největší dosud neobjevené město v regionu, archeologicky bohatém Peténu.

Čtěte také

„Abyste si to dokázali představit, skládá se ze sedmi čtvrtí a ty čtvrti rozhodně nejsou malinké. Jen s těmi náměstími je to sedm kilometrů čtverečních, bez satelitů. Jsou tam astronomické observatoře, paláce, potenciálně pyramidy: opravdu neuvěřitelná pestrost i funkcí těch budov,“ líčí Sara Polak.

Jaguár úsvitu

Archeoložku může těšit také to, že podle vykopávek město patří k nejstarším mayským aglomeracím vůbec. „To, jak ta civilizace vznikla, ten úsvit, počátek, nám dokáže tu mayskou otázku doplnit zase z úplně jiné perspektivy. Je to naprosto unikátní, troufám si tvrdit světový nález, který česko-slovensko-guatemalskou archeologii může vyšvihnout úplně na jiný level. Takže z toho máme strašnou radost,“ líčí Polak.

Expedice město pojmenovala Jaš Balán, v překladu První jaguár. „Tím je myšleno právě to, že je to město, které je z úsvitu té civilizace, protože v mayské mytologii je ten jaguár posvátné zvíře. Je to zvíře, které bloudí pralesem, je to zároveň i božstvo podsvětí,“ popisuje vedoucí výpravy, průzkumník Ladislav Šilhán.

Čtěte také

Město hledali vědci z Česka, Slovenska i Guatemaly asi na 1200 kilometrech čtverečních. Po tisících let přitom i pyramidy vypadají už jen jako kopce.

„Ty stavby byly obrovské, ale přece jenom je to dva tisíce let. Ony na nich vyrostou obrovské stromy a pomalu je rozloží a ony se zhroutí. Trénované oko to od přírodních kopců lehce rozezná, netrénované si lehce splete starý vyvrácený strom za stavbou. Když se vyvrátí obrovský strom, sejba třeba, tak po ní zůstane kopec, který je velmi podobný té zřícené stavbě,“ vysvětluje Šilhán.

Expedice nově objevené město digitálně zdokumentovala, teď ho vědci mají v plánu vizualizovat do 3D modelů a pokusit se tak věrohodně přiblížit život jedné z nejstarších civilizací na světě.

autoři: Karolína Burdová , jkh
Spustit audio

Související