Je tady, takže se musíme připravit, říká o těhotné Švýcarce Bencicové kapitán českých tenistek Pála

6. listopad 2023

České tenistky se ve španělské Seville připravují na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Ve skupině, ze které postoupí jen vítěz, mají Spojené státy a Švýcarsko. A právě se Švýcarkami se už v úterý odpoledne svěřenkyně kapitána Petra Pály utkají. Obhájkyně titulu jsou tak trochu osudovými soupeřkami českého výběru. Zatím není jasné, v jaké roli se v zápasech představí jejich hlavní hvězda Belinda Bencicová.

Tenistky se ve španělské Seville připravují na úvodní utkání finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové a po příletu Markéty Vondroušové z Turnaje mistryň už měl kapitán Petr Pála pohromadě větší část týmu.

Kapitán Petr Pála se v minulých dnech příliš nezabýval zprávami z tábora Švýcarek, vždyť větší část českého týmu měl tou dobou ještě za oceánem, na Turnaji mistryň v Mexiku. A tak s trochou nadsázky přemýšlel i o tom, jaký minimální počet hráček k utkání potřebuje. 

Čtěte také

„To je dobrá otázka, já si myslím, že nás tam musí pustit ve dvou,“ odpověděl Pála.

Největší novinka z tábora soupeřek ale kapitánovi uniknout nemohla, a plyne z toho i otázka, jako roli teď bude mít v týmu největší opora Belinda Bencicová, po oznámení, že čeká dítě.

„Je tady, takže se musíme připravit. Jestli může hrát, nebo nemůže hrát, to se uvidí,“ dodal kapitán českých tenistek k sestavě soupeřek.

Bencicová je největší tahounkou švýcarského týmu, v reprezentačním dresu dosáhla na své největší úspěchy, na olympijské zlato a stříbro, loni pak i na titul v Poháru Billie Jean Kingové.

A co je zajímavé, u všech těchto událostí hrály významnou roli i české soupeřky. Na letních hrách v Tokiu i v soutěži družstev. Po změně formátu Fed Cupu totiž český tým právě na tom švýcarském opakovaně ztroskotával.

Předloni v rozhodujícím duelu skupiny v Praze i minulý rok v semifinále v Glasgow. „Prostě umějí hrát tyhle zápasy a my na to musíme být připravení,“ dodává Pála.

Zkušené hráčky

Bencicová hrála ve zmíněných zápasech klíčovou roli, ale velmi zdatně jí sekundovaly další velké týmové hráčky - Viktorija Golubićová i Jil Teichmannová.

„Mají takový hodně komplexní tým. Golubićová se na tomto povrchu bude asi cítit dobře, není to tak rychlé. Teichmannová taky hraje dobře,“ zná dobře Švýcarky Marie Bouzková, která v dějišti doplnila Lindu Noskovou, a také už se dočkala příletu Markéty Vondroušové, týmové jedničky, která se snaží o co nejlepší aklimatizaci po příletu z Mexika, z Turnaje mistryň.

„Přelet z Mexika byl docela náročný a během pár dní se dát dohromady není snadné,“ řekla Vondroušová k náročnému cestování posledních dní.

Když jsme totiž zmiňovaly klíčový vliv Belindy Bencicové na úspěchy švýcarských barev v minulých letech, to samé platí pro Markétu Vondroušovou, která je navzdory útlému věku už delší dobou lídrem českého týmu.

Od té doby, co ve fedcupové premiéře v sedmnácti letech v Tampě podlehla obrovité Američance Coco Vandeweghové, přinesla výběru kapitána Petra Pály dvanáct vítězství v řadě, z toho deset v singlu.

„Uvidíme, co se bude dít tady. Samozřejmě se mi dařilo neskutečně, tak bych si to chtěla udržet,“ doufá Markéta Vondroušová v pokračování této série i za hodně nestandardních podmínek, bezprostředně po Turnaji mistryň a s tím souvisejícím náročném přesunu přes oceán.

autoři: Jaroslav Plašil , mim
Spustit audio

Související