Jean-Baptiste Lully: Armide 1778

12. leden 2023

Nahrávka renomovaného souboru staré hudby Le Concert Spirituel pod vedením Hervého Niqueta. Hodnocení připravila Helena Havlíková.

(…) Při vysoké prestiži souboru Le Concert Spirituel mě překvapilo, že v adaptaci hodně exponované trubky nehrají vždy intonačně přesně a soprány sboru znějí matně, bez špičky, kterou by i v tomto stylu hudby měly mít – jak jsme ostatně slyšeli v předchozí ukázce. Nahrávka Lullyho Armidy ve verzi její adaptace, která vznikla devadesát let po její premiéře, je dozajista zajímavým počinem. Ocení ho ale spíše specialisté, ať už na Lullyho nebo Glucka. Osobně přiznávám, že si raději poslechnu originály, které jsou dostupné ve špičkových nahrávkách – Lullyho Armida na DVD v hudebním nastudování Williama Christieho a mimořádně nápaditém režijním pojetí Roberta Carsena. Gluckova Armida třeba v provedení Les Musiciens du Louvre s dirigentem Markem Minkowským. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.