Jean Claude Brisville: Večeře. Setkání dvou postav francouzské historie

21. říjen 2023

Napínavá historická hra se odehrává během jedné noci, jež svedla dohromady dva muže velké politiky: Josepha Fouchého, politika, ministra vnitra a zakladatele tajné státní policie s Charlesem Talleyrandem, diplomatem a ministrem zahraničních věcí. O lahůdky na jejich stole však nejde, hraje se tu o víc. O osud obou protřelých politiků, ale také o osud celé Francie. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Talleyrand (Rudolf Hrušínský), Fouché (Josef Somr), Jacques (Antonín Molčík), Jean (Jan Novotný) a hlas (Otakar Brousek)
Připravil: Alexander Jerie
Dramaturgie: Jana Weberová
Překlad: Alexander Jerie
Hudba: Petr Mandel
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1992

Píše se 6. červenec 1815, Francie se třese o svou budoucnost po bitvě u Waterloo, lidé s nejistotou vzhlížejí ke každému dni a nikdo neví, co je čeká. Napoleon abdikoval, v zemi jsou vojska protinapoleonské koalice. V této situaci spolu zasedají ke stolu dva významní státníci předešlých desetiletí, Talleyrand a Fouché.

Spíše než obava o osud země je spojují mocenské ambice, které jsou zvyklí naplňovat beze všech skrupulí. V představách o budoucnosti Francie se ovšem rozcházejí: Fouché se domnívá, že by se měla znovu ustavit republika, Talleyrand si přeje restauraci Bourbonů. K tomu ovšem potřebuje podporu Fouchého, který jako předseda prozatímní vlády prakticky ovládá celou Paříž. Pro Talleyranda je pozdní večeře příležitost, jak Fouchého přesvědčit, že návrat Ludvíka XVIII. na trůn je jediné správné řešení.

Jean-Claude Brisville (1922–2014) napsal několik her z francouzských dějin, konverzačně působivé drama Večeře (Le souper) vzniklo v roce 1989. Od té doby se s úspěchem uvádí na světových jevištích, ve Francii titul proslavili divadelní a filmoví herci Claude Rich a Claude Brasseur.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.