Jediný opravdu brněnský (ex)ministr: Stát by měl více využívat zákon o cenách

3. leden 2024

Politici vyzývají k častější kontrole velkých obchodů a obchodníků kvůli cenám a jejich vlivu na trh. „Stát má v rukou účinné nástroje, ale musí je umět použít,“ říká lidovec Stanislav Bělehrádek.

Bělehrádek byl předsedou antimonopolního úřadu, ministrem pro hospodářskou soutěž sídlícím v Brně, ale také poslancem a senátorem. Po nedávných osmdesátinách vnímá politický život s odstupem.

Proto říká, že by měl stát nejen více pracovat se zákonem o cenách, který umožňuje za stanovených podmínek upravit nadprůměrný zisk, ale také například zvažovat, jak definovat území, na kterém zohledňuje dopady podílu konkrétní firmy na trhu. Konkrétně uvádí, že zvažovat je potřeba i přesahy přes hranice, navíc také to, jestli dřívější třicetiprocentní hranice pro hodnocení nebyla v důsledku lepší než pozdější čtyřicetiprocentní.

Přesto oceňuje, že se politici snaží více vnímat, jaké jsou reálné pravomoci antimonopolního úřadu, který je nástupcem jeho někdejšího ministerstva. Včetně toho, že mnohé mají evropskou provázanost.

Slavná ministerská pracovna

Že v Brně v dějinách samostatné České republiky fungovalo jediné mimopražské ministerstvo, to mnoho lidí netuší. Pracovnu ministra ale zná paradoxně mnoho lidí. Je to totiž rohová kancelář v budově dnešního Ústavního soudu, v níž vznikla část filmu Dědictví s Bolkem Polívkou v hlavní roli. Herec tam osobitým způsobem glosuje informaci o toaletách přístupných z chodby. Na místě skutečného ministra Stanislava Bělehrádka zasedl ve filmu herec Leoš Suchařípa.

Jak se vlastně dnes už neexistující ministerstvo pro hospodářskou soutěž dostalo do Brna? Je výhodné, že antimonopolní úřad jako jeho nástupce sídlí mimo Prahu? A jak se změnila politická kultura oproti 90. letům? Poslechněte si rozhovor se Stanislavem Bělehrádkem, který vznikl v Rozseči nad Kunštátem, kde někdejší politik žije.

Spustit audio

Související