Jednoznačně cílíme na ekologické renovace domů, říká ministr Hladík. Jak se mění Nová zelená úsporám

29. červen 2023

Žádat o peníze v Nové zelené úsporám můžete do 30. června 15:00. Poté se vše na dva měsíce uzavře. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že v červenci a srpnu přepracuje systém pro příjem žádostí a upraví ho na novou podobu dotací. „Je to technická odstávka. Přidáváme další možnosti a rozšiřujeme možnosti pro podávání žádostí. Pro nejdůležitější programy, jako je zateplování, instalace fotovoltaiky, tepelná čerpadla, se nic zásadního nemění,“ říká Petr Hladík z KDU-ČSL.

Čtěte také

Od září má platit více novinek. Podle Petra Hladíka je největší zájem o instalaci fotovoltaik. „Za poslední rok a půl máme více než 120 tisíc žádostí, většina z nich už byla realizována a proplacena. Ve všech programech je to zhruba 180 tisíc žádostí, tzn. instalace nových zdrojů vytápění, jako jsou tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu, nebo právě zateplování či některá další opatření, jako jsou zelené střechy nebo zadržování dešťovky.“

Finance z Modernizačního fondu

Ministr Hladík ujišťuje, že na dotace je dostatek finančních prostředků, a to i s ohledem na vládní úspory. „Prostředky jsou hrazeny z Modernizačního fondu, zdrojem jsou emisní povolenky, tento zdroj je nezávislý na státním rozpočtu a rozhodně není na dluh České republiky.

Tyto finanční prostředky Česká republika musí povinně využít na odchod od uhlí – dekarbonizaci, tzn. kromě Nové zelené úsporám jsou používány na investice do oblasti teplárenství, energetiky, průmyslu, čisté mobility nebo k veřejnému sektoru.“

Kombinace dotace a půjčky ze stavebního spoření

Ministerstvo ve středu podepsalo Memorandum s resortem financí a Asociací českých stavebních spořitelen. Nově by tak mělo jít v Nové zelené úsporám čerpat půjčky od stavebních spořitelen. Mělo by to veřejnost přimět k tomu, aby se častěji pouštěla do ekologických renovací svých domů.

Každý byt nebo dům by měl být zhruba každých 30 let renovován.

„Je to náš jednoznačný cíl. Dneska dokážeme zrenovovat zhruba 1,2 procenta bytového a rodinného fondu v ČR. Odborníci nás upozorňují, že by to měla být zhruba 3 procenta. Každý byt nebo dům by měl být každých zhruba 30 let renovován.

Čtěte také

Se stavebními spořitelnami jsme se domluvili na kombinaci dotace a půjčky ze stavebního spoření. Každá stavební spořitelna na své pobočce poskytne zdarma každému občanovi České republiky informace, co všechno si může zažádat v Nové zelené úsporám.

Je potom na něm, jestli má našetřeno nebo si třeba v rámci rodiny půjčí a dokáže si zrealizovat opatření sám, nebo využije kombinace dotace a půjčky, kterou dokáže vyřídit na jednom místě,“ shrnuje ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

Jednou z novinek je možnost výměny starého plynového kotle za tepelné čerpadlo. Kolik v takovém případě můžou lidi dostat od státu peněz? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.