Jefim Fištejn: Nikdo se netěší na volby

25. červen 2023

Takový titulek nese článek dvou amerických komentátorů, Aarona Zitnera a Simona Leviena v nedávném čísle váženého amerického deníku The Wall Street Journal. Americe totiž hrozí, že prezidentské volby v roce 2024 budou pouhým opakováním voleb předchozích, neb všechno nasvědčuje tomu, že se v nich opět utkají Joe Biden a Donald Trump.

Čtěte také

Že prvnímu z nich bude v době voleb 80 a druhému 77, sotva může být pokládáno za projev potřebného omlazení americké politiky, anebo za příslib nástupu nových časů.

Ani prezident Biden, ani jeho předchůdce svou činností v prezidentském úřadě nezanechali dojem prudké úspěšnosti, proto opakované klání mezi nimi bude spíš odpovědí na otázku, kdo z nich je méně populární než ten druhý.

Rozhodne vztah k Trumpovi

Někteří Bidenovi sympatizanti se novinářům svěřují, že si dobře uvědomují, jak je jejich vztek a nenávist vůči Trumpovi stravuje, oslepuje a ničí zevnitř, ale přiznávají, že si nemohou pomoci.

Čtěte také

Článek uvádí názor jednoho z nich: „Máme spoustu nesplněných domácích úkolů, na seznamu přetěžkých problémů je špatný školský systém, bezdomovectví, nedostupné zdravotnictví atd., atp. Ale ve volbách bude rozhodovat pouze vztah k Trumpovi.“

Na tomto pocitu slepé uličky případné odsouzení či dokonce uvěznění Donalda Trumpa nic podstatně nezmění. Posledně citovaný respondent žije totiž ve státě Illinois, který je tradiční baštou demokratů. A právě v tomto státě odsouzení politika není vůbec nic neobvyklého. Čtyři z jedenácti posledních guvernérů státu skončili ve vězení.

Kdo stojí nad zákonem?

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují na velmi alarmující trend svědčící o nesmiřitelnosti názorů obou stran. Přibližně 90 % republikánů a demokratů mají pocit, že současný justiční systém Spojených států dávno nezajišťuje rovné posouzení činů čelních politiků země.

Čtěte také

Jinými slovy americká Femida již dlouho neváží se zavázanýma očima a zaujímá zcela stranický postoj vůči stejným případům. Často se uvádí nerovný vztah k činům Bidena a Trumpa: zatímco u Trumpa se zdůrazňuje, že nikdo z politiků by neměl mít pocit, že stojí nad zákonem, pro jiné už to neplatí.

A třeba samotná žádost vyšetřit obvinění rodiny Bidena z braní milionových úplatků, je označována za přímý útok na demokracii. Zatímco ještě v roce 2010 polovina dotazovaných věřila, že i přes polarizaci společnosti lze v některých otázkách dosáhnout celonárodní jednoty, dnes už v to věří jen 27 %. Problém je v tom, že každá ze stran z té nesmiřitelnosti obviňuje oponenty.

Jefim Fištejn

Vzhledem k velké znechucenosti Američanů se může nakonec stát, že o výsledku voleb rozhodne nízká účast v nich. Pasivita voličů nikde ve světě neslouží jako důkaz dobře fungující demokracie.

Autor je publicista

Spustit audio