Jeho rodina žije na ubytovně, ale mladý Rom si plní sen o vzdělání

8. duben 2017 16:11

Jednadvacetiletý romský student Martin Dudi z Písku je stipendista Open Society Fund. Může tak dojíždět na Teologickou fakultu Jihočeské univerzity, trénovat malé basketbalisty a pracovat pro klub jako manažer. Jeho rodina žije na ubytovně a rodiče nemají práci.

Martin Dudi pravidelně vyzvedává v družině na základní škole v Písku děti a vodí je na trénink basketbalu. „Jsou to to děti z druhé a třetí třídy, přesouváme se spolu do tělocvičny, kde trénujeme,“ dodává.

Součástí jeho života jsou tři věci - škola, práce a trénování. Nejvíc času věnuje momentálně basketbalu. „Přestože basket dělám jen tři dny v týdnu, zabere mi nejvíc času. Normálně se mi stává, že s ním strávím čtyřicet až padesát hodin týdně, to jsou zápasy, tréninky a další,“ popisuje.

Martin Dudi trénuje mládež v basketbalovém klubu Sršni Písek

Martina Dudiho chválí zakladatel klubu Sršni Písek Miroslav Janovský. „Martina jsem poznal, když mu bylo šest let, začal chodit k nám na školu a zároveň se přihlásil na basketbal, ale to jsem ještě netušil, že naše kamarádství bude tak silné. V klubu je trenérem mládeže a je nezastupitelný v organizaci, v chodu klubu, stará se o technické zápisy,“ říká.

Na prvním místě je ale pro romského studenta škola. „I když to tak možná nevypadá, škola je pro mě nejdůležitější. Jakmile přijde období, kdy budu muset jenom studovat, basket půjde stranou. Dává mi hodně, ale rozhodně na prvním místě je momentálně vzdělání,“ připomíná.

Martin je podle slov šéftrenéra cílevědomý. Je tedy pravděpodobné, že si splní svůj sen stát se učitelem.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio