Jen na třech místech v Česku se odlévají zvony. Jedním z nich jsou jihočeské Myslkovice, kde pracuje Michal Votruba

26. září 2023 07:40

Michal Votruba z Myslkovic na Táborsku se už v deseti letech rozhodl, že chce být zvonařem. Dnes patří mezi uznávané autority ve svém oboru. Jeho zvony zní nejen v Česku, ale i tisíce kilometrů daleko.

Cesta Michala Votruby ke zvonařskému řemeslu začala v páté třídě základní školy. „Když na Vysočině u známých světili nové zvony pro kostel, tak jsem se pro to nadchnul, jenže mi bylo jen deset let. Ale šel jsem si za tím. Po tom, co jsme v roce 2002 navštívili dílnu u Pernerů, řekl jsem si, že to zkusím také,“ vzpomíná.

Pro věže a zvonice doma i v zahraničí už Michal Votruba vyrobil více než 250 zvonů. „Nejvzdálenější místo je určitě na Sibiři v Aldanu, což je odsud šest a půl tisíce kilometrů daleko. A nejbližší zvon je tady u nás v Myslkovicích na zámecké věži,“ dodává. 

Michal Votruba odlévá zvony ze slitiny mědi a cínu v poměru 78:22. Zvonový bronz nejprve roztaví v peci. Poté ho nalije do formy zakopané v zemi.

Čtěte také

V Česku se v současnosti zvony odlévají pouze na třech místech. Jedním z nich jsou právě Myslkovice, kde pracuje Michal Votruba. Radost z toho má českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. „Toto místo se nachází v českobudějovické diecézi a mnoho zdejších kostelů tak může dostat nové zvony. Vzdálenost od těch, kteří zvony vyrábějí, byla vždycky velká, takže když máme někoho, kdo je vyrábí tady, je to požehnání. Vnímám to jako dar od Boha, že se někdo touto cestou vydal,“ komentuje.

Aktuálně Michal Votruba odlévá nový zvon pro Zdíkovec na Šumavě. Na výrobu se do jeho dílny přijeli podívat tamní farníci. „Těšíme se, až ve Zdíkovci zvon bude. Kdysi dávno na něj lidé vybírali a mnozí už se nedočkali, ale já věřím, že se s námi radují i ti nahoře v nebi,“ říká jedna z farnic.

Zvonař už je s novým svatováclavským zvonem pro Zdíkovec téměř hotový. Do věže kostela svatého Petra a Pavla ho nainstaluje na svatého Václava 28. září.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související