Ježci teď mohou být i ve vaší zahradě. Nedávejte jim mléko, může jim ublížit

30. říjen 2023

Jak poznat, že ježek potřebuje vaši pomoc? A kterým krmivem mu můžete přilepšit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. S moderátorkou a zvířecí agentkou Rádia Junior Veronikou Hájkovou si povídala o ježcích a o jejich přípravě k zimnímu spánku.

Ježci na podzim

V České republice můžeme ve volné přírodě spatřit ježka západního, který má mláďata koncem léta, a ježka východního, který má vrh dvakrát do roka. Mláďata obou druhů po létě dospívají, a proto se nejvíc těchto pichlavých tvorečků vyskytuje právě na podzim.

„Je to pro ježky klíčové období, protože se připravují na zimní spánek, na hibernaci. Musí se více vykrmit, takže jsou hodně aktivní, víc běhají a samozřejmě se i víc dostávají do záchranné stanice,“ vysvětluje Zuzana.

Když na podzim potkáte ježka během dne, určitě neváhejte a kontaktujte záchrannou stanici. Ježek je noční zvíře a jestliže ho potkáte za světa, může s ním být něco v nepořádku.

Pokud chcete ježkům před zimou přilepšit, nabídněte jim psí nebo kočičí granule

Čím ježka přikrmovat?

Ježci se nejčastěji vyskytují ve venkovské krajině na loukách, v menších lesích nebo v sadech. Rádi ale zavítají i do znašich zahrad. „Ježek se moc nebojí lidí, takže pokud ho někdo má na zahradě a vytvoří mu tam dobré podmínky, tak ho může i docela dobře pozorovat,“ říká odbornice.

Pokud chcete ježkovi před zimním spánkem přilepšit a dát mu něco na zub, nepohrdne třeba kočičími nebo psími granulemi. Naopak byste jim neměli dávat mléko. „Často lidé dělají chybu, že použijí mléko kravské, prostě to, co najdou v lednici, a to je pro zvířata nebezpečné,“ upozorňuje ošetřovatelka.

Jak na záchranné stanici probíhá vyšetření ježka? I to se dozvíte, pokud si pustíte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související