Jezdí jen po sluchu. Handicapovaní sjezdaři trénují na svůj první paralympijský závod

9. březen 2018

V jihokorejském Pchjongčchangu opět vzplane olympijský oheň, tentokrát pro 670 paralympijských závodníků z celého světa. Už v sobotu se pojede první alpská disciplína – sjezd. A sportovci se na svůj závod intenzivně připravují.

Z kabinové lanovky vyskakují za pomoci berlí handicapovaní lyžaři. Jsou upoutaní v odpružených skořepinách. Už o minutu později se zapnou do monolyže a vydávají se na poslední trénink před paralympijských sjezdem.

Jsou mezi nimi i sportovci, co mají interkomy na helmách. Jeden z nich je tedy vodič a druhý zrakově handicapovaný – jako třeba český jezdec Tadeáš Kříž a průvodce Radim Nevrlý. „Přes bluetooth se slyšíme perfektně,“ pochvalují si.


Chcete mít doma podepsané lyžařské brýle Ester Ledecké, olympijskou kombinézu Martiny Sáblíkové nebo třeba běžecké hole Gabriely Koukalové? Máte možnost. Zúčastněte se dobročinné aukce na podporu českého sportu.

Používáme megafon, popisuje slovenská vodička

Borci z celého světa jsou tu na vrcholu sjezdovky všichni společně, bez ohledu na svůj handicap. Ozývá se tu japonština, angličtina i němčina… a na okamžik se zastavuje i slovenský šampion Marek Kubačka a jeho vodička. Skromný a mnoha vítězstvími ověnčený Marek nevidí vůbec, takže se po závodní trati pohybuje obrovskou rychlostí čistě podle sluchu.

„Nosím na zádech megafon, se kterým pak vykřikuju na celý kopec, aby mě Marek dobře slyšel. Marek potřebuje slyšet hlas a jeho směr, proto používáme megafon,“ popisuje jeho vodička.

Olympijský rok 2018
autoři: lvb , als
Spustit audio