Jezírko zahradám sluší. Ale potřebuje prostor

17. červen 2016

Mělké jezírko s malým množstvím vody je spíše pro zlost. Velmi těžko se v něm udržuje čistota. Zato prostorným zahradám jezírka sluší. Voda je přece základem života. A bez ní by žádná zahrada nemohla existovat.

Vy, kteří máte menší zahrádky, nezoufejte. Dnes se dají sehnat nejrůznější vodní fontánky, které jsou mobilní. Na jaře zapnete čerpadlo, napustíte vodu, na podzim vypustíte a fontánku jednoduše uklidíte do kůlny. Existují různé styly, od romanticky laděných, až po ty nejmodernější. Luděk Hojný ze zahrady Harta Vysoké Mýto vytváří se svým týmem nejrůznější druhy tůněk, biotopových jezírek i koupacích jezer. Požádali jsme ho o rady, jak na to.

Přítomnost klienta při zakládání jezírka je velmi důležitá. Někdy jsou totiž jeho vize velmi nepraktické nebo dokonce nemožné. „Lidé si například přejí koupací jezírko, které je příliš mělké, nebo malé jezírko, ve kterém si představují desítky japonských kaprů a jeseterů. Pokud není na zahradě prostor a lidé nechtějí ani příliš investovat do filtrace, nemá takové jezírko naději na dobrou budoucnost.

Čtěte také

Samozřejmě je možné vytvořit menší biotopové jezírko s rostlinami a rybkami, ale jsou tam větší nároky na čištění. Stejné je to u koupacích jezírek. Biologická rovnováha se musí udržovat přírodní cestou, nikoliv chemickými sloučeninami, proto je důležitá dostatečná hloubka.“ Upozornil v Radioporadně Luděk Hojný.

Minimální hloubka pro koupací jezírka je metr a půl, lepší okolo dvou metrů, objem vody by měl být alespoň dvacet až třicet metrů krychlových vody.

U koupacích jezírek se používají různé metody čištění. Kromě klasické filtrace je možné okysličení vody, tzv. denitrifikace, kdy zbavíme vodu dusíkatých látek. Vhodná je také forma UV stabilizace, kdy dosáhneme čistoty díky ultrafialovému záření.

Zahradní jezírko od A do Z

Návrh jezírka
Čeká vás vyjímání ze zemědělského půdního fondu, shánění stavebního povolení atd. Povolení je odvislé od velikosti jezírka a potřeb stavebního úřadu dané obce

Terénní úpravy
vyhloubení díry dá nejmenší práci tam, kde je hlinitopísčitá zem, na jílech zase drží dobře stěny, kamenitá půda je nejnáročnější. Po vyhloubení je třeba srovnat dno a stěny, zpevnit a jako podklad slouží geotextílie

Hydroizolace
Pro hydroizolaci se používá PVC nebo kaučukové fólie, aby se vše utěsnilo a voda neodtékala. V okolí Pardubic je hodně písčitých míst, proto je izolace velmi důležitá.

Čerpadla a filtrační zařízení jsou nezbytná
Všechno samozřejmě dobře skryté lidskému oku, aby to působilo přírodním dojmem

Výběr vhodných kamenů, štěrkování, kačírkování

Vysazování rostlin
Vybíráme vlhkomilné rostliny, traviny, velmi efektně vypadají i kvetoucí rudbekie. Největší okrasou jezírka jsou lekníny. Leknín je nádherná rostlina, která sice není původní, ale jednoznačně je to jedna z nejlépe vypadajících rostlin v zahradě. Leknín roste v hloubce od 50ti centimetrů do 120ti centimetrů hloubky v prostoru dna, v nádobě nebo přímo ve speciálně vyhloubené jamce u dna. Je to trvalá rostlina, na zimu listy zatáhne a na jaře vytvoří nové.

Vysazování ryb
Mezi oblíbené ryby patří okrasné druhy. Například jeseteři nebo veslonos americký. Vypadají jako ryby z pravěku. Nenároční a hezcí jsou i naši karasi nebo i nepůvodní karasi stříbřití v různých barevných variantách.

Japonští koi kapři jsou oblíbení díky své přítulnosti. Koi kapr je tím vyhlášený. Je to velmi kontaktní ryba. „Důvod je jasný. Je to totiž ryba velmi žravá. Pokud ji naučíme na krmení přímo na hladině, nechá se krmit z ruky nebo i podrbat na hlavě.“ Uzavírá s úsměvem Luděk Hojný. Zároveň ale upozorňuje na další nešvar, kterým si kazíme vodu, a tím je právě překrmování ryb.

autor: jsl
Spustit audio