Jičínská Knihovna Václava Čtvrtka je mezi třemi nejlepšími v soutěži Městská knihovna roku 2020

8. říjen 2020 07:59

Pokud jste z Jičína a navštěvujete tamní knihovnu, vězte, že slaví historický úspěch. Jaký? Knihovna Václava Čtvrtka postoupila mezi tři nejlepší knihovny z celé republiky v soutěži Městská knihovna roku 2020. Spolu s Jičínem jsou na stupních vítězů Šumperk a Vsetín. Pořadí ovšem zatím známo není. 

Hodnotitelé ocenili především přístup knihovny ke čtenářům, množství akcí pro všechny generace návštěvníků a spolupráci se školami a dalšími organizacemi.

Čtěte také

„Koukám tady na Králíčka Petra, toho mají děti rády. Ale toho už mají přečteného. Tak hledám něco pro holky," čtenářka Vlaďka přišla do dětského oddělení a vybírá knížku pro malou dceru.

Své děti prý do knihovny často bere s sebou.
„Vezmu děti ze školy a ze školky a pak se jdeme kouknout na knížky. Oni si sami vyberou, co se jim líbí. Například starší syn chce být policistou, tak vybíráme něco s touto tématikou nebo pohádky o hasičích."

Pravidelnou čtenářkou je i Irena Samková, která právě vyndává z tašky knihy, které přišla vrátit.
„Do knihovny jdu nejméně jednou za čtrnáct dní. Někdy i dříve, když mám nějakou knížku objednanou a zamluvenou. Když mi oznámí, že je kniha už k dispozici, tak si pro ni dojdu. Jako dnes."

Jičínská Knihovna Václava Čtvrtka je mezi třemi nejlepšími v soutěži Městská knihovna roku 2020

„Je moc fajn, jaké my máme čtenáře a uživatele služeb. Protože oni jsou aktivní, sami požadují zlepšení, upozorňují nás. A nebo nám také přijdou poděkovat," říká ředitelka Jana Benešová.

Knihovna má necelé tři tisíce registrovaných čtenářů a přibývá hlavně těch nejmenších.

Čtěte také

„Jsme zapojeni do projektu Bookstart - s knížkou do života, takže vlastně mezi čtenáře vítáme i úplně malá miminka. Je důležité už úplně malým dětem vštěpovat i takzvanou předčtenářskou gramotnost. Společně si prohlíží leporela," vysvětluje knihovnice Michaela Sehnalová.

A hned ještě doplňuje.
„Prohlížíme se malými dětmi jednoduchá leporela, vždy je tam jedna velmi výrazná barva, většinou černobílá nebo s jedním výrazným barevným detailem. A je tam jeden veliký centrální obrázek."

Knihovna velmi úzce spolupracuje se školami. Podle ředitelky Jany Benešové je snaha oslovit děti všechny věkových kategorií.
„Zřídili jsme i klub Free Time, což si přály samotné děti, aby se to tak jmenovalo. A ten je určen pro náctileté děti, které říkají, že v žádném případě nečtou a nechodí do knihovny. Ale přeci jen k nám přijdou. Podívají se třeba na komiksy."

Jičínská Knihovna Václava Čtvrtka je mezi třemi nejlepšími v soutěži Městská knihovna roku 2020

Členy poroty soutěže Městská knihovna roku 2020 zaujala prý jičínská knihovna hlavně svými akcemi, které pořádá.

Velmi originální byl tzv. knihovnický jarmark doplněný výstavou o knihovnictví na Jičínsku, tvrdí Jana Benešová.
„Určitě i naše publikační činnost je taková zvláštní. Není taková jistě u všech knihoven. Naposledy jsme například vydali knihu s názvem Baroko v české krajině."

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně
V knihovně jako doma. Počátky veřejného knihovnictví v Jičíně nacházíme již koncem 19. století. Městská veřejná knihovna sídlila střídavě v sokolovně, obecní spořitelně, zasedacím sále radnice. Roku 1924 získává knihovna přízemní křídlo nově vystaveného Studentského domu, které bylo navrženo přímo pro potřeby knihovny. Nyní knihovna využívá celé prostory budovy. V roce 2006 byla slavnostně přejmenována na Knihovnu Václava Čtvrtka.

Vyhlášení konečného pořadí soutěže o nejlepší knihovnu se má uskutečnit 26. listopadu v Zrcadlové kapli pražského Klementina, tedy pokud to vývoj epidemiologických opatření dovolí.

Spustit audio

Související