Jídlo i divadlo musíte dělat s láskou, říká Matěj Forman. Právě mu vyšla netradiční kuchařská kniha

Matěj Forman prý své hrdiny objevil v kuchyni. A tak vydal kuchařku, která vlastně kuchařka moc není. Jmenuje se Už se vaří, má panenko, hlavní roli v ní hrají lidé a jejich příběhy – a recepty mají podobu ilustrací samotného Matěje Formana.

V knize se kromě zajímavých, ilustrovaných receptů objevuje také řada osobitých lidí: například Formanova maminka, maminka fotografky Ireny Vodákové nebo třeba divadelníci Jacques Laganache a Roberto Magro. „Důležité pro mě bylo být v kuchyni, kde se vaří, od začátku do konce. A že to lidem nebude vadit,“ popisuje známý divadelník a ilustrátor, jak kniha plná autentických osobností a jídla vznikala.

Na naše inscenace musí mít člověk náturu, říká Petr Forman

Petr Forman

„Vznik našich inscenací, to je dobrodružství. A člověk na to musí mít náturu.“ I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká herec a divadelník Petr Forman. „Vždy si projdeme peklem. A doufáme, že na konci něco vznikne.“

Žít tak, jak chceme

Jídlo a divadlo mají podle Matěje Formana minimálně jednu věc společnou: obojí je důležité dělat s láskou. „Dáváte lidem něco ze sebe. Nejde to vykalkulovat. Můžete mít sebelepší, technicky sebedokonalejší představení, které tiká jako hodinový stroj. Ale když tam lidé jdou s tím, že pak si půjdou domů nazout bačkory a koukat na telku, tak to nedají,“ soudí.

„Hrdinové“ jeho kuchařské knihy – tedy jeho přátelé a známí, se kterými trávil čas v kuchyni – jídlo s láskou rozhodně dělají. A nejen jídlo. Matěj Forman při tom vypráví třeba o Jacquesovi, divadelníkovi, který žije, a to velmi po svém, na francouzském venkově. „Je velký podivín, ale vytvořil si okruh lidí, kteří ho přijali. A ti z něj cítí něco podstatného, něco důležitého. Že to není jen blázen, že je to blázen s dobrým srdcem a uměleckou duší,“ popisuje Matěj Forman.

A ukazuje při tom jednu z fotek, kterou v knize také najdete: Jacques na ní má v jedné ruce kafe a druhou strká oslíkovi tvrdý rohlík do úst. „Tohle bychom se od něj měli učit. Žít tak, jak chceme,“ uzavírá Matěj Forman.

autoři: Lucie Výborná , als

Související