Jídlo je fluidní nástroj, který propojuje tvory. Festival Hostina vyživuje sounáležitost i diskuzi

8. prosinec 2021

Architektka a aktivistka Kateřina Vídenová, která spoluzaložila architektonickou iniciativu MAK, a umělec Dominik Lang (oba aktuálně působí v Ateliéru sochařství na UMPRUM) popisují sérii komunitních hostin. Tato řada akcí má název Hostina a jídlo sleduje ve vztahu k environmentálním a sociálně kritickým tématům. Diskuzní gastro perspektivu rozšiřuje výzkumnice a designérka Markéta Dolejšová, která bádá na Aalto University ve Finsku, kde se věnuje i kritickému food designu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.