Jídlo je fluidní nástroj, který propojuje tvory. Festival Hostina vyživuje sounáležitost i diskuzi
Architektka a aktivistka Kateřina Vídenová, která spoluzaložila architektonickou iniciativu MAK, a umělec Dominik Lang (oba aktuálně působí v Ateliéru sochařství na UMPRUM) popisují sérii komunitních hostin. Tato řada akcí má název Hostina a jídlo sleduje ve vztahu k environmentálním a sociálně kritickým tématům. Diskuzní gastro perspektivu rozšiřuje výzkumnice a designérka Markéta Dolejšová, která bádá na Aalto University ve Finsku, kde se věnuje i kritickému food designu.
Související
-
Dominik Lang: Mistrovskému vedení ateliéru jsem se chtěl vyhnout
Už před pěti lety hodnotila porota Ceny Jindřicha Chalupeckého sochaře Dominika Langa jako jednoho z nejslibnějších mladých umělců na české i mezinárodní scéně.
-
Poznávat svět nejen skrze vědu, ale i jídlo. V čem je přínosné spojení vědců a umělců nad chlebem?
Vědci a umělci se společně zamýšlejí nad současným neudržitelným způsobem zemědělství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.